Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Na velké části území spadlo přes 40 mm srážek

Za námi je jedno z nejdeštivějších období letošního roku. Za posledních 48 hodin na velké části našeho území spadlo od 40 do 50 mm srážek. Vydatně navíc pršelo i v nižších polohách a nadmořská výška neměla na celkové úhrny výrazný vliv. Bohatých srážek se tak dočkalo celé naše území. Vůbec nejvíce srážek za posledních 48 hodin zaznamenala stanice ČHMÚ Klíny (807 m n. m.) v Krušných horách nedaleko Litvínova, kde spadlo kolem 80 mm. I v samotné Praze ovšem spadlo lehce přes 60 mm srážek. Podobné množství srážek spadlo i v Lánech u Prahy. Rozložení srážek za posledních 48 hodin ukazují níže uvedené mapy.

Srážky
Srážky v mm od pátečních 18:00 do dnešních 18:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Srážky
Srážky v mm od čtvrtečních 18:00 do pátečních 18:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Celkově tak letošní září skončí jako srážkově nadprůměrné, v západní polovině území jako průměrné. Běžně u nás v září v nižších polohách spadne kolem 40 až 60 mm srážek.

Dnešní den byl také na září extrémně studený. V Čechách se teploty celý den držely většinou pod 9 °C. Běžné jsou takové teploty až na začátku listopadu. Ostatně na Šumavě napadlo na září nejvíce sněhu od roku 2002 (viz článek). Sníh napadl také na Klínovci v Krušných horách. Dnes večer hlásí kolem 3 cm sněhu. Dnešní počasí je tak opravdu mimořádné.