Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Po přechodu studené fronty se paradoxně oteplilo o téměř 10 °C

V noci na dnešek přes naše území přešla studená fronta. Ta se ovšem paradoxně na velké části území projevila místo ochlazení výrazným oteplením. Zatímco včera se denní maxima pohybovala jen lehce nad bodem mrazu, dnes se dostala až na 10 °C (například v centru Prahy, Děčíně či Brandýse nad Labem). Chladněji zůstává na Moravě, kde se denní maxima dostala na 3 °C. I tak se zde ovšem oproti včerejšímu dni oteplilo o 5 °C a skončily celodenní mrazy. V Čechách se naopak oteplilo o 5 °C až 10 °C.

Čím to bylo způsobeno a lze vůbec takovou frontu označovat za studenou? Opravdu se o studenou frontu jednalo. Patrná byla ovšem jen na výškových mapách. Například v hladině 850 hPa (cca 1500 m nad zemí) se po jejím přechodu ochladilo ze včerejších 5 °C na dnešní -1 °C. A právě v této hladině se posuzuje charakter front. V přízemní vrstvě naopak fronta rozrušila výraznou teplotní inverzi a vyhnala studený vzduch z české kotliny. Naopak vzduch, který k nám po přechodu fronty pronikl, není tak chladný, aby teploty zůstaly u bodu mrazu jako včera. Těmto studeným frontám, které se v přízemní vrstvě projeví oteplením, se říká maskované studené fronty. Vyskytují se výhradně v zimní polovině roku. Často přinášejí také mrznoucí srážky. Ty se dnes vyskytly ve východní polovině našeho území. Na Moravě a východě Čech se ráno na řadě míst tvořila ledovka.

Počasí
Průběh teploty s výškou včera odpoledne nad Prostějovem - červená čára ukazuje teplotu - je patrné, že do určité hladiny teplota klesá, ale zhruba v 1 km prudce vzroste až na 5 °C, ve výšce pod 1 km naopak mrzne (klasická teplotní inverze). Dnes po přechodu fronty už teplota s výškou rovnoměrně klesá a v přízemní vrstvě se naopak oteplilo, zdroj: ČHMÚ

Maskovaná studená fronta
Maskovaná studená fronta - schéma postupu a znázornění oteplení v údolích po jejím přechodu, zdroj: ZAMG