Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Hrozí v Česku extrémní sucho?

Na některých místech Česka již přes 20 dní nezapršelo a půda je vyschlá, což vede ke zvýšení nebezpečí požárů. Jaká je ovšem situace na řekách a v podzemních vodách? Vodní toky zatím mají vody dostatek a sucho je na nich výjimečné. Nižší vodní stavy hlásí řeky především na východě území, které nebylo zasaženo povodněmi na začátku června. Podobně je na tom i množství podzemních vod. Hydrologové zatím hlásí na léto průměrné stavy. Situace se ovšem může změnit, pokud by období s malým množstvím srážek trvalo další týdny. Za jak dlouho v přírodě obvykle nastává extrémní sucho? Odpověď na takovouto otázku je složitá, protože vždy záleží na předchozí srážkové situaci, teplotách či vlhkosti vzduchu. Vzhledem k tomu, že první polovina roku byla velmi deštivá, extrémní sucho nám ještě nehrozí. Vývoj další situace bude záležet na počasí v srpnu. Podle výhledových předpovědí by měl být spíše srážkově průměrný. Poslední suché roky jsme zažili v roce 2007 a 2003. Mnohem extrémnější sucha nás ovšem zasáhla v roce 1953, 1947 či 1921. Právě sucho v roce 1947 je považováno za 500-leté sucho, které měnilo i politickou tvář Česka.

Extrémní sucho v roce 1947
V první polovině roku 1947 spadlo v Praze celkem jen 176 mm srážek (oproti letošnímu roku se jedná o dvojnásobně nižší úhrn a dlouhodobý průměr činí 238 mm). Extrémně suché období ovšem začalo až v polovině července. Sucho poté pokračovalo až do listopadu (trvalo tedy přes 110 dní). V srpnu spadlo v Praze 22 mm srážek. Nejsuššími měsíci byl září (7 mm srážek v Praze) a říjen (4 mm srážek v Praze). Za oba měsíce tedy spadlo pouhých 11 mm srážek, což odpovídá úhrnu při běžné letní přeháňce. Sucho způsobilo potravinovou krizi, která byla mnohde horší než za války. O čtyři měsíce později (v únoru 1948) vedlo částečně i k politickému převratu a převzetí moci komunisty. Situace se ovšem nezlepšila ani v dalších letech. Období od roku 1947 do roku 1953 bylo na našem území jedním z nejsušších. I díky tomu se v roce 1954 začala stavět vodní nádrž Orlík s největším vodním objemem u nás.

Srážky
Srážky v Praze Klementinu v říjnu 1947 - velmi slabý déšť se vyskytl jen uprostřed měsíce. Údaje pro další měsíce naleznete v Archivu počasí