Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Na hřebenech Šumavy napadlo až 20 cm sněhu

Včera vyšší polohy na jihu Čech zasáhlo trvalé sněžení. Nejvíce sněhu napadlo na Šumavě a v Novohradských horách. Nejvyšší sněhovou pokrývku na našem území hlásí vrchol Plechý, kde leží 27 cm sněhu. Za včerejší den tu napadlo 22 cm sněhu. Přes 20 cm sněhu podle ČHMÚ hlásí také šumavský vrchol Větřín, kde leží 24 cm sněhu. Na šumavském Churáňově napadlo 18 cm sněhu. S klesající nadmořskou výškou klesá i množství nového sněhu. V Českém Krumlově napadl jen 1 cm sněhu a v Českých Budějovicích nakonec déšť do sněžení vůbec nepřešel.

Ostatní českého hory jsou většinou bez sněhu. Slabá vrstva sněhu leží jen na hřebenech Krušných hor, Krkonoš a Jeseníků. Množství sněhu na českých horách je na konec listopadu podprůměrné. Situace se v příštích dnech nezlepší. Sice bude mrznout, ale srážky se neočekávají. V příštím týdnu k nám s příchodem prosince navíc pronikne teplý vzduch. Některé modely dokonce naznačují teploty přes 10 °C. Výraznější sněžení jako včera na Šumavě je tak na jiných českých horách v nedohlednu.

Počasí
Janova Ves v Novohradských horách (705 m n. m.) - včera tu napadlo 11 cm sněhu, kolem cest je hodně polámaných větví a vyvrácených malých stromů. Sníh byl totiž mokrý a těžký. Zaslal: Divoch Novohradský