Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Díky nízké vlhkosti a teplotní inverzi Šumava nabídla nádherné výhledy na Alpy

Sněžení posledních dnů vyčistilo vzduch a dnes se navíc vyskytla i teplotní inverze (ta brání prachovým částicím znečisťovat vzduch ve vyšších polohách) a nízká vlhkost, která z hřebenů Šumavy umožnila skvěle pozorovat Alpy. Pozorovatelné byly i více než 200 km vzdálené vrcholy Alp. Dobře pozorovatelné přitom byly naposledy v polovině listopadu. V létě potom takto dobře vidět nejsou téměř nikdy (viz článek Jak často lze pozorovat ze Šumavy Alpy?). Letošní podzim a zima jsou na vynikající dohlednosti z hor spíše chudé. Nadprůměrně často se totiž vyskytují mlhy. O to více bylo krásnější dnešní pozorování. Takto slunečný den se na Šumavě vyskytl naposledy před měsícem.

Alpy jsme dnes zachytili z hřebene mezi vrcholy Plechý a Třístoličník. Právě z těchto míst jsou Alpy z Česka pozorovatelné nejlépe. Na vrcholcích je totiž jen málo stromů a umožňují tak kruhový výhled do okolní krajiny. Dnes bylo možné pozorovat i 206 km vzdálený Grossglockner s nadmořskou výškou 3798 m n. m. Vůbec nejimpozantněji byl pozorovatelný masiv Dachstein (2995 m) vzdálený 145 km. Souhra několika meteorologických faktorů tak vytvořila nádhernou scenérii. Nejdetailnější záběry Alp jsou tvořeny super-teleobjektivem s ohniskem 900 mm. Širší záběry jsou běžným teleobjektivem 200 mm.

Šumava
Výhled na Alpy z Třístoličníku 13. prosince - uprostřed snímku je známý masiv Dachstein

Šumava
Detailní záběr na masiv Dachstein

Šumava
Pozorovatelný byl i přes 200 km vzdálený Grossglockner, který bývá vidět jen při nejlepších dohlednostech

Šumava
Výhled na Alpy z Třístoličníku 13. prosince - vlevo je známý masiv Dachstein

Šumava
Výhled na Alpy ozvláštnila i nízká oblačnost, která se nacházela na jihu Německa

Šumava
Nízká oblačnost na jihu Německa jakoby chtěla napodobit tvar nedalekých Alp

Šumava
Výhled ze šumavského Třístoličníku patří k těm nejlepším na Šumavě

Alpy ze Šumavy jsme zachytili také v prosinci 2020, únoru 2021 a především v květnu 2021, kdy byly vidět nejlépe za několik let.