Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Na Šumavě dnes mrazivých -5 °C, od pátku začne pršet

Díky nočnímu vyjasnění bylo dnešní ráno na léto velmi chladné. Většinou teploty klesly na 12 °C až 8 °C, ale v jihozápadních a také ve východních Čechách teplota klesala mnohem níže, na 8 °C až 4 °C. A právě na jihozápadě Čech na Šumavě také mrzlo. V mrazových kotlinách na Modravě teplota klesla až na -5 °C. To jsou nejnižší hodnoty od konce května. Ještě noc na zítřek bude podobně chladná, očekává se většinou 11 °C až 7 °C. V dalších dnech již noci budou díky velké oblačnosti teplejší. Většinou se budou noční teploty pohybovat kolem 12 °C až 13 °C.

Chladné počasí u nás panuje od začátku tohoto týdne. Oteplení je zatím v nedohlednu, ale i přesto nás čeká změna v charakteru počasí. Uplynulé dny převažovalo suché počasí beze srážek. To se od pátku změní. Počasí u nás začne ovlivňovat tlaková níže. Čeká nás tak déšť nebo přeháňky, ojediněle se objeví i bouřky. Za pátek, sobotu a neděli u nás naprší celkově od 10 do 40 mm srážek (nejvíce v západní polovině Čech). Srážky tak významně sníží riziko požárů a zlepší i situaci ohledně sucha.

Šumava
Knížecí Pláně na střední Šumavě dnes ráno - teplota zde byla kolem -3 °C (v 5 cm dokonce -8,5 °C) a při zemi se při východu Slunce vytvořila slabá mlha, zdroj: SUMAVA.eu