Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Vydatně zapršelo, na Šumavě spadlo u Prášil až 70 mm srážek

Včera se postupně na většině území trvale rozpršelo. V noci na dnešek byly místy srážky i vydatné. Nejvíce srážek spadlo na západě Čech, kde i mimo hory úhrny překročily 20 mm.Vůbec nejvydatněji pršelo na Šumavě v okolí Prášil. Tamní stanice za 24 hodin hlásí úhrn až 70 mm srážek. V místě navíc stále ještě prší. V okolí Železné Rudy spadlo kolem 50 mm, jinde na Šumavě potom většinou kolem 30 mm. Nejméně naopak pršelo na jihu Moravy, kde byly na řadě míst úhrny neměřitelné.

Srážky
Srážky od včerejších 8:00 do dnešních 8:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Výrazné srážkové úhrny se na Šumavě projevily i výraznými vzestupy hladin řek. Křemelná ve Stodůlkách, Otava v Rejštejně a v Sušici dosáhla v 9:00 na 1. stupeň povodňové aktivity. V příštích hodinách mohou dosáhnout i na 2. stupeň. Například Otava v Rejštejně stoupla ze včerejších 70 cm na dnešních 150 cm.

Otava
Rozvodněná Otava u Anína nad Sušicí dnes dopoledne (zaslal uživatel swan1), zdroj: diskuse.in-pocasi.cz

Otava
Rozvodněná Otava u Anína nad Sušicí dnes dopoledne (zaslal uživatel swan1), zdroj: diskuse.in-pocasi.cz

Za vzestupy stojí právě vydatné srážky v okolí Prášil. Naopak na Modravě tolik nepršelo a Vydra zatím nedosáhla na stupně povodňové aktivity. I díky tomu Otava v Sušici nedosáhne až na 3. stupeň (tedy ohrožení). Kulminovat by Otava v Sušici měla těsně pod 2. SPA po poledni. K večeru začne potom klesat s tím, jak budou ustávat srážky.