Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Na Šumavě výrazně stoupnou hladiny řek, dosáhnou na povodňové stavy

Dnes k nám dorazil další mrznoucí déšť, ale od jihozápadu už se teploty začínají dostávat nad bod mrazu a situace se bude pomalu lepšit. Slabý a mírný déšť ovšem vystřídají v příštích dnech i vydatnější srážky, které již budou padat při teplotách vysoko nad bodem mrazu. Dešťové budou stále i na horách.

Hned zítra se od západu na většině území rozprší, na horách budou srážky trvalé a vydatnější. Jen v polohách nad 1300 m půjde o sněžení. V pátek během dne přechodně srážky i ustanou, ale k večeru se od západu opět rozprší a na horách vydatně. V sobotu se již čekají jen přeháňky a srážkové úhrny o víkendu již budou jen nízké. Od dnešního do sobotního poledne (za 72 hodin) spadne na Šumavě až kolem 60 mm srážek. V Krkonoších a Jizerských horách to bude kolem 40 mm, jinde většinou do 20 mm.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny do sobotních 12:00 (za 72 hodin) podle modelu ICON - hlavně v oblasti Šumavy se čekají vydatné srážky, zdroj: ventusky.com

Komplikace přinese čtvrteční a páteční vydatný déšť na horách. V kombinaci s rychlým táním sněhu a vysokým nasycení půdy totiž bude zvedat hladiny řek. Na Šumavě až nebezpečně s dosažením stupňů povodňové aktivity. Stoupat začnou hladiny toků zítra. V pátek potom dosáhnou v oblasti Šumavy na 1. a ojediněle i 2. stupeň povodňové aktivity. V sobotu se situace po nočním dešti ještě zhorší a horní toky se zde mohou dostat výjimečně až na 3. stupeň povodňové aktivity. Stoupne zejména Otava a její přítoky v oblasti Šumavy. V neděli se potom situace na řekách uklidní.

Vzestup
Modelový předpoklad stoupání Otavy v Sušici - dne 24.12. se může blížit 2. stupni povodňové aktivity. Modelování vzestup toků je ovšem složité a vzestup může být i výraznější, zdroj: hydro.chmi.cz