Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Na Šumavě výrazně stoupají hladiny řek, hlášen je i stupeň ohrožení

Šumavu na konci roku zasáhla výrazná obleva, při které roztála většina sněhu. Nyní už je sníh většinou jen na hřebenech, ale půda je výrazně pomáčená a koryta řek jsou plná. K tomu včera navíc začalo vydatně pršet a kombinace vydatných dešťů a nasyceného povodí vyvolala v centrální části Šumavy povodně. Nejvýrazněji stoupla řeka Vydra, Křemelná a Otava. Na třetí nejvyšší stupeň povodňové aktivity (tedy ohrožení) se odpoledne jako první dostala Otava v Rejštejně. Včera zde hladina řeky dosahovala 85 cm, dnes odpoledne přesáhla 189 cm. Otava v Sušici je zatím na druhém stupni povodňové aktivity, ale v příštích hodinách stoupne také na třetí. Při dalším postupu po řece již bude povodňová vlna slábnout. V podhůří Šumavy totiž tak vydatně neprší. Hasiči zatím nemají kvůli zvednutým hladinám šumavských řek hlášené žádné výjezdy.

Stavy
Povodňové stavy na řekách - červeně jsou toky se 3. SPA (ohrožením) - jedná se o řeku Otava v Rejštejně, zdroj: hydro.chmi.cz

Řeky na Šumavě zaplavily také některé turistické stezky. Takto to například vypadá v okolí oblíbeného Roklanského potoka na Modravě. Na začátku ledna jde o poměrně nezvyklý pohled.


Nejvíce srážek zatím spadlo v okolí Prášil na Šumavě. Na stanici ČHMÚ zde včera napršelo 28 mm, dnes se úhrn zatím pohybuje kolem 50 mm. Na Šumavě ovšem stále prší a srážkové úhrny za dnešní den ještě nejsou konečné. Intenzita srážek ovšem již klesá. Do půlnoci spadne ještě dalších 5 až 15 mm srážek. Zítra nad ránem potom déšť přejde na horách do sněžení. Řeky budou na Šumavě kulminovat většinou dnes večer. Zítra se bude situace uklidňovat.

Srážky
Srážky od včerejších 14:00 do dnešních 14:00 (za 24 hodin), zdroj: hydro.chmi.cz

Řeky dnes kvůli vydatným dešťům stoupají také v okolí Krkonoš a Orlických hor. Zde ale stoupají pomaleji a nedosáhnou až na stupně ohrožení.