Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Příští týden výrazné oteplení, pozor na velmi silný vítr

Dnes k nám zavítalo zimní počasí. Ráno hustě sněžilo hlavně na Šumavě. Na vrcholech Březník a Plechý napadlo kolem 15 cm sněhu. Sněžení ovšem hlásily i další hory v Čechách a dokonce i nižší polohy v Plzeňském a Karlovarském kraji, kde se tvořila sněhová pokrývka již od 500 m. Sněhové vločky se ráno při teplotách lehce nad bodem mrazu vyskytly také v Plzni.

Aktuálně se teploty stále pohybují jen mezi 2 °C až 6 °C. Tepleji je jen na Moravě. Břeclav na jihu Moravy hlásí 13 °C. Právě z jihovýchodu se k nám v příštím týdnu rozšíří velmi teplý vzduch a chladné počasí vystřídají naopak nadprůměrně vysoké teploty. V úterý se dokonce přiblíží teplotním rekordům. Hlavně ranní teploty budou na říjen extrémně vysoké. V úterý ráno se teploty budou pohybovat mezi 12 °C až 17 °C. Během dne potom teploty vystoupí na 15 °C až 19 °C. Srážky se již vyskytnou jen dopoledne na východě území a na obloze se ukáže i slunce. Pocitovou teplotu ovšem sníží čerstvý až velmi silný vítr.

Pozor na velmi silný vítr
Vítr u nás začne výrazněji zesilovat v pondělí večer. V noci z pondělí na úterý dosáhne v nárazech rychlosti od 50 do 80 km/h, na Vysočině až 100 km/h a na horách i přes 120 km/h. Na hřebenech Krkonoš nelze vyloučit nárazy větru kolem 150 km/h (viz předpověď větru na Ventusky). Nejvíce škod vítr způsobí v oblasti Vysočiny a Krkonoš, kde lze očekávat četné pády stromů a výpadky elektřiny. V úterý odpoledne bude vítr slábnout.

Od středy nás potom již čeká ustálené počasí. Na obloze bude polojasno až oblačno a teploty se budou pohybovat většinou mezi 12 °C až 18 °C. Před námi je tak na listopad velmi teplý týden. I přes dnešní sněžení tak nástup zimy zatím nehrozí.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na příští týden

Teploty
Teploty v úterý ráno - na našem území budou jedny z nejvyšších teplot z celé Evropy, ani na jihu nebude takové teplo. V Maďarsku dokonce nelze vyloučit tropickou noc (teplota neklesne pod 20 °C)