Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Jižní Koreu může zasáhnout jeden z nejsilnejších tajfunů za dobu pozorování

Letošní sezóna tajfunů na západě Pacifiku nabírá v těchto dnech na síle. Zatímco minulý týden potrápil zejména obyvatele Korejského poloostrova tajfun Bavi, teď se k němu blíží další, velmi silný tajfun Maysak. Rychlosti větru v jeho centru dnes dopoledne dosahovaly 230 km/h, v nárazech to bylo i přes 250 km/h, což znamená, že jde o supertajfun. Maysak (mimochodem toto jména znamená název jednoho druhu stromu v Kambodži), částečně zasáhl japonskou Okinawu, naštěstí jsou ale hlášeny relativně mírné dopady.

Aktuálně postupuje přes teplé vody Východočínského moře k severu, a i když začíná zvolna slábnout, zasáhne zítra jih Jižní Koreje ještě jako velmi silný tajfun. Podle současných modelů se bude tlak vzduchu v jeho středu to dobou pohybovat mezi 945 a 950 hPa – což mimochodem znamená, že by mohlo jít o vůbec nejintenzivnější tajfun (tedy tajfun s nejnižším tlakem vzduchu ve svém centru), který kdy Jižní Koreu zasáhl. Dosud drží rekord tajfun Meimi ze září 2003 s tlakem vzduchu v centru 950 hPa. Meimi si vyžádal 117 obětí a napáchal obrovské škody (přes 5 miliard tehdejších amerických dolarů). Nicméně nejkatastrofičtější důsledky měl dosud tajfun Sarah v roce 1959 (669 obětí).

Maysak
Obr. 1: Očekávaná dráha postupu a tlak v centru tajfunu Maysak , zdroj: tropicaltidbits.com

Maysak zasáhne ve středu jihovýchod Jižní Koreje, kde mimochodem leží druhé nejlidnatější korejské město a pátý největší přístav světa Busan, který by mohl utrpět vážné škody (kromě větru hrozí v oblasti taky vysoké vlny a vzdutí moře vyvolané tajfunem). Odtud Maysak zamíří k severu přes Korejský polostrov, přičemž některé modely počítají s tím, že se střed tajfunu přesune opět nad moře (Východokorejský záliv) a ve čtvrtek znovu zasáhne pevninu – severovýchod KLDR, a to na pomezí tajfunu a tropické bouře. Koncem pracovního týdne by se pak měl přesunout nad severovýchodní Čínu, kde postupně proběhne transformace Maysaku na mimotropickou a poměrně velkou tlakovou níži. Rozsáhlé oblasti Korejského poloostrova tak zasáhne silný vítr a také přívalové deště. Maysak sice bude postupovat poměrně rychle, takže by neměl přinést extrémní množství vody. Nicméně Jižní Korea má za sebou jednu z nejdelších a nejdeštivějších monzunových sezón v historii měření, a tak i menší množství vody (v tomto případě 100 až 300 mm) může vést k rozsáhlejším povodním.

Obr. 2: Předpovědní mapa nárazů větru na středu odpoledne našeho času, kdy tajfun Maysak dorazí k Jižní Korei.

Po tajfunu Maysak může následovat další. Půjde o extrémní situaci.
Sotva Maysak nad severovýchodní Čínou zanikne, bude se jihovýchodně od Japonsko už prohlubovat další tajfun, Haishen. A podmínky pro jeho rychlé zesilování budou velmi dobré, což znamená, že by během víkendu mohl rovněž dosáhnout stadia supertajfunu. V neděli večer pak zřejmě zasáhne japonský ostrov Kjúšú. A podle některých modelů by jeho další dráha měla směřovat zase na jihovýchod Korejského poloostrova a následně dál k severu. Pokud se tyto předpovědi naplní, půjde o extrémní situaci, neboť úder dvou silných tajfunů v jedné oblasti v rozestupu několika dní by byl něčím mimořádným. Je to ale nicméně ještě dalekou, takže konkrétní dráha postupu Haishenu může být nakonec odlišná od současných výpočtů.

Haishen
Obr. 3: Očekávaná dráha postupu a tlak v centru tropické bouře/ tajfunu Haishen , zdroj: tropicaltidbits.com