Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Teplota moře v Chorvatsku je nejnižší z celého Středozemního moře

Evropa letos zatím zažívá léto bez extrémních vln veder. To se projevuje i na teplotách Středozemního moře, které zatím nedosahují tak extrémních hodnot jako v minulém roce. Vůbec nejchladnější je Středozemní moře u břehů Chorvatska, kde se jeho teplota pohybuje kolem 22 °C až 23 °C (Zadar a Dubrovník hlásí 23 °C, Split jen 22 °C). To jsou o zhruba 2 °C nižší hodnoty, než je zde v polovině července obvyklé. Teplota vzduchu se na pobřeží v Chorvatsku pohybuje kolem letních 25 °C. Jen zítra bude o něco nižší, neboť do oblasti dorazí fronta s velkou oblačností a i srážkami (hlavně na sever). Na ostatních místech ve Středomoří se teplota moře pohybuje kolem 25 °C. Teplejší je Středozemní moře v Evropě jen u břehů jižního Turecka a Kypru, kde dosahuje až 29 °C (viz mapa).

Moře
Teplota moře v centrální části Středomoří - u Chorvatska je moře nejchladnější, zdroj: wetteronline.de

Celkově je západní Středomoří teplotně nadprůměrné, naopak východní a střední teplotně průměrné nebo podprůměrné. Například u Řecka v minulém roce teplota moře výrazně přesahovala 25 °C, letos je většinou kolem 24 °C. Naopak u břehů Španělska je letos kolem 26 °C, což je podobné jako v minulém roce.

Moře
Odchylka teploty moře a oceánů ve světě - Jadran je o zhruba 2 °C chladnější, než je obvyklé, zdroj: climatereanalyzer.org

V příštím týdnu by měla teplota Středozemního moře růst. Po celý týden bude totiž do oblasti proudit teplý vzduch z jihu a očekávají se tropické teploty. V tomto týdnu se naopak do Středomoří dostává spíše chladnější vzduch ze severu Evropy (kromě Španělska a Turecka).