Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Teplota Středozemního moře přesahuje 25 °C

Ještě před měsícem byla teplota Středozemního moře výrazně podprůměrná a na řadě míst se pohybovala pod 20 °C. Díky vlně veder se ovšem situace rychle změnila, a to hlavně v západní polovině Středomoří. Nyní je naopak na řadě míst Středozemní moře nadprůměrně teplé. Nejvýrazněji se oteplilo na pobřeží Francie, kterou v minulém týdnu zasáhla extrémní vedra. Teplota moře zde díky tomu dosahuje až 27 °C. U břehů Španělska se pohybuje kolem 25 °C, jen na jihu klesá k 23 °C (zde je teplota ovlivněna proudy z Atlantiku).

Itálie hlásí teplotu moře kolem 26 °C, na severu dosahuje až 27 °C. V Chorvatsku se teplota moře pohybuje kolem 25 °C. Čím více na jih se vydáte, tím moře nemusí být nutně teplejší. Na řeckých ostrovech (zejména u Turecka) teplota moře klesá místy k 23 °C. V Egyptě a na turecké riviéře se teplota moře pohybuje kolem 27 °C, což je překvapivě stejně jako právě u břehů Francie, kde se ovšem jedná o nadprůměrně vysoké hodnoty. Teplota Černého moře se u břehů Bulharska a Rumunska pohybuje kolem 25 °C.

Teplota vzduchu na jihu Evropy dosahuje většinou na tropické hodnoty. V příštím týdnu se ovšem do celé Evropy dostane chladnější vzduch ze severu. Hlavně na Balkáně teploty klesnou i pod 25 °C. Teploty Středozemního moře tak již výrazněji v příštích dnech neporostou a spíše mohou klesat.

Tip: Teploty moří v Evropě - aktuální hodnoty teplot moří

Teplota moře Zejména severozápadní část Středozemního moře je teplotně výrazně nadprůměrná, u břehů Francie a severní Itálie se teplota dostala až na 27 °C, zdroj: Wikipedia