Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Teploty překonávají staleté rekordy

V Česku o víkendu převládlo velmi teplé počasí. Na naše území po přechodu frontálního systému začal v noci z pátku na sobotu proudit teplý vzduch od jihozápadu.

Sobota
Sobotní den byl v průměru o 13 °C teplejší než je v tuto dobu obvyklé. Po celé zemi byly překonány teplotní rekordy. V Praze - Klementinu bylo naměřeno 18 °C. Padl tu tak rekord z roku 1866, kdy tu bylo 14,6 °C. Nejzajímavější je, že tu teplotní rekord padl již ve 4:30 ráno, kdy tu bylo 15,4 °C. Za vysoké ranní teploty mohla zvětšená oblačnost a silný vítr. Nejtepleji bylo během dne v Sudoměřicích a na stanici ČHMÚ v Českých Budějovicích, kde se teploty zastavily až na 19,4 °C.

Neděle
I dnes pokračuje rekordně teplé počasí. Ranní teploty již byly nižší (utišil se vítr a protrhala oblačnost), ale odpolední se na některých místech šplhají ještě výše než včera. V Unhošti nedaleko Prahy teploměry krátce po 14. hodině vystoupily až k 21,1 °C. U 20 °C se odpolední teploty zastavily i na Plzeňsku. Rekord padl i v Praze - Klementinu, kde se počasí zaznamenává již od roku 1775. Přesná hodnota nového teplotního rekordu se bude znát až večer. Chladno dnes zůstává jen v místech s nízkou oblačností. Ta se vytvořila hlavně na východě Vysočiny. Dnešní den připomínal spíše jarní počasí, než blížící se zimu.