Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Teploty dnes v Čechách překročily letních 25 °C

Dnes jsme v Česku zaznamenali nejvyšší teploty od poloviny září. V přílivu teplého vzduchu v západní polovině Čech teploty dokonce překročily letních 25 °C. Vůbec nejtepleji bylo na Plzeňsku. V obcích Losiná a Volduchy se teplota dostala i lehce nad 26 °C. Podobně bylo také v Plzni na Doubravce, kde tamní stanice naměřila v 16:30 až 26,3 °C. Naposledy se zde letní den vyskytl před měsícem. Kolem 25 °C se teploty odpoledne pohybovaly také jihozápadně od Prahy v Dobřichovicích. V samotné Praze se teplota pohybovala od 23 °C do 25 °C.

Teploty překonaly dlouholeté rekordy
Naměřené teploty přepisovaly tabulky rekordů pro dnešní den. O jednu desetinu padl rekord v Praze Klementinu. Původní rekord z roku 1791 činil 23,2 °C. Dnes tu bylo naměřeno 23,3 °C. Rekordy dnes padly přibližně na 1/3 stanic ČHMÚ měřících alespoň 30 let, přičemž většina stanic s novými rekordy se nachází v západní polovině Čech. Překonán byl rekord i na 5 stanicích měřících déle než 100 let (Klatovy, České Budějovice - Rožnov, Tábor - Měšice, Milešovka a již zmíněná stanice Praha - Klementinum)

Na celé území se dnes ovšem teplý vzduch nedostal. Výrazně chladněji bylo na západě Moravy, kde se vlivem dopoledních mlh a nízké oblačnosti odpoledne oteplilo jen na hodnoty kolem 15 °C. Bylo zde tak o 10 °C chladněji než na západě Čech. Velmi teplé počasí u nás setrvá i v úvodu příštího týdne. V úterý se ovšem mlhy a nízká oblačnost rozšíří i do Čech a denní maxima tak již nebudou dosahovat na letní hodnoty. Ve středu potom přes naše území přejde slabší studená fronta. Ve druhé půlce týdne se tak maximální teploty ustálí kolem 17 °C.

Tip: Aktuální teploty - teploty na meteorologických stanicích v ČR

Teploty
Teploty dnes v 16:00 - v Čechách se dostaly až na letních 25 °C, na Moravě bylo ovšem o poznání chladněji.