Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Teploty klesly i pod -30 °C, na rekordy to ale nestačí

Již v pátek ráno na Šumavě teploty klesly k -30 °C. Rokytská slať hlásila podle ČHMÚ -30,6 °C a Březník -29,5 °C. Dnes ráno zde bylo ještě chladněji. Lehce pod -30 °C teplota klesla na dvou stanicích na Šumavě. Stanice Modrava - Rokytská slať hlásila -30,8 °C a stanice Březník -30,3 °C. Vůbec nejnižší teplota byla ovšem naměřena v mrazové kotlině v Krušných horách, kde na stanici Jelení (nedaleko Božího Daru) teplota klesla až na -32,7 °C. Všechny zmíněné stanice jsou ovšem umístěné na specifických místech, kde se takto nízké teploty vyskytují. Rekordy tak naměřené hodnoty nepřekonaly.

Teploty pod -15 °C dnes ráno hlásila některá větší města v Čechách (například Plzně, Karlovy Vary, Cheb nebo okraje Prahy). Nejchladněji bylo v Plzeňském a Karlovarském kraji.

Tip: Aktuální teploty - teploty na meteorologických stanicích v ČR

Ze stanic, které měří alespoň 30 let, došlo podle ČHMÚ k překročení minimální teploty v této mrazové epizodě pouze na jedné stanici, a to Doksany, kde bylo v pátek naměřeno -21,4 °C, tím byla překročena dosavadní minimální teplota pro 12. února -20,6 °C z roku 1985 i -20,2 °C z roku 1956. Ani zdaleka se však teplota nepřiblížila k únorovému měsíčnímu rekordu -30,2 °C z 11. února 1956. Dnes ráno zde teplota klesla na -17,8 °C (rekord pro 14. února je -19,5 °C z roku 1985).

Současná epizoda k nám tak přináší silné mrazy, ale nejsou ničím výjimečné. Na severovýchodě území bylo dokonce chladněji v polovině ledna letošního roku, kdy zde i ve velkých městech teploty klesly pod -20 °C. V současné době teploty klesají ve větších městech lokálně spíše jen pod -15 °C a to především v Čechách.

Kvilda
Z obydlených osad bylo nejchladněji na Horské Kvildě, kde ráno teplota klesla na hodnoty kolem -27 °C - snímek z kamery z dnešního dne ze 7:40, zdroj: webcam.sumava.eu