Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Babí léto končí, příští týden konečně zaprší

V noci ze středy na čtvrtek sice na východě Moravy a ve Slezsku zapršelo, ale na většině území i nadále zůstává sucho a v některých oblastech spadlo za celý říjen zatím jen do 1 mm srážek, což je extrémně málo. Za suchým počasí stojí dlouhé babí léto, které v říjnu nastalo a přinášelo i teploty přes 20 °C. To ovšem v těchto dnech končí a počasí se začne měnit. Již dnes se na velké části našeho území vyskytují mlhy a nízká oblačnost, při které teploty zůstávají kolem 12 °C. Po jejich rozpuštění se ovšem šplhají na celkem příjemných 18 °C. O víkendu budou teploty nadále pozvolna klesat. V sobotu se čekají kolem 14 °C, v neděli kolem 12 °C. Na obloze k tomu bude spíše hodně oblačnosti a objevit se může ojediněle slabý déšť.

První výraznější studená fronta přes naše území začne přecházet v pondělí odpoledne a večer od severozápadu. Na většině území spadne do úterního rána od 1 do 6 mm srážek. V úterý dopoledne srážky přechodně ustanou, ale odpoledne se od severozápadu opět rozprší, na hřebenech hor bude i sněžit. Teploty vystoupí během dne jen na 7 °C až 11 °C. Středa bude zřejmě větrná a deštivá s teplotami kolem 10 °C. Naprší dalších 5 až 10 mm srážek.

Počasí v závěru příštího týdne je zatím ještě nejisté. Některé modely naznačují vpád původem arktického vzduchu s denními teplotami do 5 °C a sněžením od středních poloh. Možná se tak dočkáme prvního záchvěvu zimy.

Počasí
Závěr příštího týdne by mohl přinést první náznak zimy. Předpovědi se ovšem budou ještě upřesňovat. Teplé a slunečné počasí ovšem skončí.