Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Teploty ohrozí rekordy, dostane se k nám i značné množství saharského prachu

Před námi je rekordně teplý závěr února. Padat mohou nejen denní teplotní rekordy, ale na některých stanicích se očekávané teploty přiblíží i absolutním rekordům pro měsíc únor. Dnes ještě na velké části území panuje nízká oblačnost a mlhy, které zabraňují prohřívání vzduchu. Ty se ovšem v dalších dnech již budou na většině území rozpouštět. Denní maxima potom zamíří na 11 °C až 16 °C, ojediněle to může být až 17 °C. Na obloze přitom bude většinou slunečno, jen ráno a dopoledne se místy budou vyskytovat mlhy. Po celý den se od zítřka udrží jen ojediněle.

Frontální oblačnost se na obloze ukáže zřejmě až v pátek, kdy může i slabě pršet. O víkendu srážky ustanou a teploty poklesnou na 6 °C až 10 °C. Stále tak budou nadprůměrné.

Značné množství saharského prachu
Nad Evropu včetně našeho území se v tomto týdnu dostane také značné množství prachu ze Sahary. Obloha tak často bude zakalená a očekává se i horší kvalita ovzduší. Barevnější díky němu budou také východy a západy slunce. Kvůli chybějícím srážkám (které prach ze vzduchu vymývají a způsobují jeho usazování na zemi) se ovšem neočekává výraznější usazování saharského prachu na předmětech venku. Zvýšené množství prachu zůstane v atmosféře až do pátku.

Prach ze Sahary
Množství prachu (větší částice než je běžný polétavý prach) v atmosféře zítra v poledne - nad Evropu se dostane prach ze Sahary, zdroj: forecast.uoa.gr