Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Nejteplejší zimní dny v historii pozorování

Závěr února do Evropy přinesl nezvykle vysoké teploty, které překonaly rekordy v řadě zemí. V Anglii naměřili v tomto týdnu dokonce 21,2 °C, což je vůbec nejvyšší teplota zaznamenaná v historii měření během meteorologické zimy v Anglii. Vůbec nejvyšší zimní teploty hlásili také ve Švédsku, kde na jihu naměřili 16,7 °C. Podobná situace byla také v Dánsku, Rakousku a na Slovensku. V Rakousku naměřili až 24,2 °C. Na jihozápadě Francie nedaleko Bordeaux včera neměřili dokonce letní teploty. Na několika stanicích zde teplota vystoupila na letních 27 °C.

Na našem území byla nejvyšší teplota během meteorologické zimy naměřena v roce 1994, kdy na konci února teplota v Českém Krumlově vystoupila na 22 °C. Tato hodnota dnes překonána nebyla. Nejvyšší teplota v tomto týdnu byla naměřena dnes v Kobylí na jihu Moravy na stanici ČHMÚ, kde bylo 18,8 °C. Absolutní rekord sice překonán nebyl, ale denní rekordy byly překonány na 96 stanicích (na více než polovině stanic). Mezi nimi bylo podle ČHMÚ i 7 stanic (z celkového počtu 11 stanic) s více než 100letou historií měření – jednalo se o stanice České Budějovice (18,2 °C), Praha-Klementinum (16,1 °C), Semčice (15,6 °C), Teplice (15,5 °C), Opava, Otice (15,4 °C), Havlíčkův Brod (15,2 °C), Tábor-Měšice (14,8 °C). Ještě tepleji bylo v sousedním Slovensku, kde na několika stanicích na jihozápadě zaznamenali 20 °C.

Takto extrémně vysoké teploty v příštích dnech skončí. V příštích dnech se teploty budou pohybovat nejčastěji mezi 6 °C až 12 °C. Stále se sice jedná o nadprůměrné hodnoty, ale již nebudou překonávat dlouholeté teplotní rekordy. Na obloze také bude více oblačnosti a občas se přidá déšť.

Tip: Aktuální teploty v ČR

Teploty
Teploty dnes na mnohých místech překročily 15 °C, na jihu Moravy bylo až 18 °C.