Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Před námi je poměrně deštivý týden, maxima často kolem 7 °C

Ani nový týden do Česka nepřinese pravé zimní počasí. Bude sice o trochu chladnější než ten končící, ale ne příliš (stále půjde o teplotně nadprůměrný týden). Čeká nás přechod několika frontálních systémů, které se hlavně na horách postarají o bohaté srážkové úhrny. Část srážek spadne na horách i ve formě sněhu. Po většinu týdne bude na obloze hodně oblačnosti. Hlavně ve vyšších polohách také musíme počítat s čerstvým větrem, ale škody by působit neměl.

V pondělí bude většinou zataženo a zpočátku bude na většině území pršet. Během dne v Čechách ale srážky většinou ustanou. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C, ve Slezsku až na 9 °C. V úterý se čeká většinou oblačno až zataženo, během dne od západu i polojasno. Spíše ojediněle, hlavně na horách, se objeví přeháňky, od 500 m budou sněhové. Denní maxima vystoupí na 3 °C až 7 °C.

Teploty
Očekávané teploty v úterý odpoledne - budou většinou mezi 3 °C až 7 °C. Stále jde o nadprůměrné hodnoty pro leden, zdroj: ventusky.com

Ve středu přes naše území přejde nejdříve teplá a potom i studená fronta. Bude tak zataženo (na východě zpočátku i polojasno) a od západu se místy přidá déšť, zpočátku může jít ve středních a vyšších polohách i o sněžení nebo výjimečně srážky mrznoucí. Teploty v Čechách odpoledne zamíří na 5 °C až 9 °C, na Moravě a ve Slezsku ještě zůstanou mezi 1 °C až 6 °C. Se slabým mrazem musíme na většině území počítat ráno.

Synoptická mapa
Synoptická situace v noci z úterý na středu - nad Německem se již bude nacházet teplá fronta. Celkově nás v novém týdnu přejde velký počet frontálních systémů, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve čtvrtek se čeká oblačno až zataženo, zpočátku i polojasno. Během dne se přidá déšť, na horách budou srážky i trvalé a od 900 m půjde většinou o sněžení. Teploty během dne vystoupí na 5 °C až 9 °C.

Se zataženou oblohou a častým deštěm musíme počítat i v pátek. Tentokrát ale již i na horách půjde o déšť. Teploty zamíří na 6 °C až 10 °C. Další frontální systémy přes naše území přejdou o víkendu. Teploty stále budou kolem 7 °C.

Srážky
Očekávané množství srážek za celý nový týden - hlavně na horách budou srážky i vydatné. Před námi je srážkově bohatý týden, zdroj: ventusky.com