Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Extrémní rozdíly v Evropě. Ve Švédsku naměřili -37 °C, na Krétě +30 °C

Sever Evropy v posledních dnech sužují extrémní mrazy. Včera 28. listopadu dokonce na severu Skandinávie teploty klesly i hluboko pod -20 °C. Švédská obec Nikkaluokta dokonce hlásila -37,4 °C. Jedná se o oficiální stanici národního meteorologického ústavu, který teplotu označil za rekordní (SMHI). V síti národních stanic se jedná o vůbec nejnižší listopadovou teplotu změřenou ve Švédsku minimálně od roku 1980. Na severu Skandinávie jde o 10 °C až 15 °C nižší teploty, než je v těchto dnech obvyklé. Extrémní mrazy zde navíc setrvají i na začátku prosince.

Teploty
Minimální teploty na severu Skandinávie dne 28. listopadu, zdroj: ogimet.com

V kontrastu s mrazivým severem Evropy je naopak východ a jihovýchod Evropy, kde jsou teploty výrazně nadprůměrné. V noci na dnešek se vlivem fénového efektu teplota na Krétě dokonce dostala na tropických 30 °C. Na několika dalších řeckých ostrovech se teploty dostaly přes letních 25 °C. Teploty jsou na Balkáně o 10 °C vyšší, než je obvyklé. Velmi teplý vzduch se dostává i nad Ukrajinu a Rusko. Rozdíl mezi nejteplejším a nejchladnějším místem Evropy tak dosahoval v rozmezí 24 hodin neuvěřitelných 67 °C.

Teploty
Denní maxima na Krétě dne 29. listopadu, zdroj: meteonetwork.it

Za extrémním rozložením teplot v Evropě stojí tryskové proudění (viz mapa). Zatímco na západ Evropy přináší studený vzduch z Grónska, na jihovýchod a východ naopak teplý vzduch z Afriky.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v neděli odpoledne v Evropě vůči průměru 1981-2020