Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Severovýchod Ameriky sužují rekordní mrazy, teploty klesají pod -30 °C

Zatímco v Evropě je letošní leden většinou teplotně nadprůměrný, Severní Amerika naopak zažívá teplotně podprůměrný leden (kromě jihozápadu USA). Hlavně v Kanadě jsou teploty výrazně podprůměrné a překonávají dokonce rekordy. I do hustě obydlených oblastí na jihu země již několikrát za letošní leden pronikl původem arktický vzduch. Poslední vpád vrcholil o tomto víkendu, kdy v Québecu teplota klesla dokonce na -36,7 °C. Tím byl vyrovnán absolutní rekord na této stanici (pocházející ze 14. ledna 2015). Měření zde přitom probíhají již od roku 1940. Ve vzdálenějších oblastech od města teplota dokonce klesla pod -40 °C. Denní maxima se potom ve městě pohybovala kolem -18 °C.

Teploty
Minimální teploty 22.1.2022 na jihovýchodě Kanady na meteorologických stanicích - červeně je zakroužkovaná oblast Québecu, zdroj: ogimet.com

Tuhé mrazy budou v Kanadě pokračovat i v dalších dnech. Například ve zmíněném Québecu v následujících 14 dnech zřejmě ještě nejméně třikrát teploty klesnou pod -30 °C.

Teploty
Denní maxima (červeně) a minima (modře) v Québecu v následujících 14 dnech

Zítra a pozítří se navíc arktické mrazy rozšíří více k jihu a zasáhnou i státy na severovýchodě USA. Ve státě Wisconsin se ve středu ranní teploty očekávají pod -30 °C. V hlavním městě Madison klesnou na -33 °C. Vůbec nejnižší teplota v historii měření je zde přitom jen o 5 °C nižší. Teploty kolem -25 °C se očekávají v Chicagu.

Teploty
Teploty ve středu ráno v oblasti Velkých Jezer, zdroj: ventusky.com

Teploty budou na severovýchodě Ameriky o 10 °C až 20 °C nižší, než je zde v lednu obvyklé. Budou v ostrém kontrastu s počasím na západě Kanady, kam se naopak dostane teplý vzduch, který i daleko na sever přinese teploty jen kolem bodu mrazu.

Anomálie
Odchylka teploty vzduchu ve středu 26. ledna ráno vůči průměru 1981-2020, zdroj: ventusky.com