Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

U hranic polárního kruhu se teplota šplhá nad tropických 30 °C

Tropické teploty v Evropě hlásí jen nejjižnější části Španělska, Řecka a Itálie. Poněkud překvapivě se do výčtu těchto oblastí dostává sever a východ evropské části Ruska, kde se na velké oblasti teploty šplhají přes 30 °C. V Archangelské oblasti na severu Ruska se dnes teploty mohou přiblížit dokonce až k 35 °C. Jedná se přitom o oblasti, které leží jen pár desítek kilometrů do hranic severního polárního kruhu.

Teplota
Nezvyklé rozložení teplot v Evropě dnes ve 14:00, zdroj: ventusky.com

Takové teploty jsou přitom pro tuto oblast zcela extrémní. Jsou o více než 20 °C vyšší, než je zde v tomto období obvyklé. Tropické teploty jsou také v ostrém kontrastu s počasím ve zbytku Evropy. Například u nás jsou teploty o přibližně 5 °C nižší, než je v tomto období běžné. Lehce nadprůměrné teploty v Evropě hlásí už jen jih Španělska.

Odchylky
Teplotní odchylky v Evropě pro dnešní odpoledne - modře označné oblasti jsou chladnější, než je běžné a červeně označené naopak teplejší, zdroj: karstenhaustein.com

Česko dnes bude mít jedny z nejnižších teplot v rámci Evropy. Například i na úplném severu Skandinávie se očekávají podobné teploty jako u nás. Nezvyklé rozložení teplot v Evropě způsobilo tryskové proudění. To do velké části Evropy přináší chladný vzduch ze severních částí Atlantiku. Naopak na východ Evropy pronikl daleko k severu teplý vzduch z tropických oblastí.