Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Před námi je velmi teplý a větrný týden, vítr opět způsobí škody

Již tento týden byl teplotně nadprůměrný. Ten příští bude ovšem ještě teplejší, deštivější a o poznání větrnější. Zítra bude pokračovat slunečné počasí. Jen ráno se hlavně na západě Moravy vytvoří nízká oblačnost nebo mlhy. Na severovýchodě území opět musíme počítat s čerstvým větrem s nárazy kolem 60 km/h. Teploty se ráno budou pohybovat kolem -2 °C (půjde o nejchladnější ráno z celého týdne). Nejvyšší denní teploty potom vystoupí na 3 °C až 7 °C, ojediněle až na 9 °C.

V úterý se již zatáhne a místy se přidá slabý déšť, na horách většinou sněžení. V Čechách může být ráno déšť ojediněle i mrznoucí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 °C až 8 °C. Hodně oblačnosti bude na obloze také ve středu a postupně se přidá déšť. Četnější budou srážky na návětří hor, kde zpočátku půjde o sněžení přecházející do deště. Nejvyšší denní teploty vystoupí opět na 4 °C až 8 °C. Vát bude čerstvý jihozápadní vítr, hlavně na západě a severovýchodě s nárazy kolem 50 km/h.

Mapa
Synoptická situace ve středu - střední Evropu ovlivní teplá fronta, která postupně přinese déšť i do hor, zdroj: metoffice.gov.uk

Nebezpečné počasí nás čeká ve čtvrtek. Výrazně totiž zesílí vítr. V nárazech bude dosahovat rychlosti 60 až 90 km/h, na horách kolem 110 km/h. Tak silný vítr již může působit škody v podobě pádu stromů nebo poškodit střechy domů. K tomu musíme počítat s přeháňkami, jen na hřebenech Krkonoš budou sněhové. Teploty budou velmi vysoké. I ráno bude kolem 8 °C, odpoledne potom zamíří na 9 °C až 13 °C, na jihu Moravy dokonce na jarních 15 °C. Tak vysoké teploty již mohou překonat dlouholeté teplotní rekordy. Ten v Praze Klementinu ale nejspíše nepadne. V roce 1885 zde bylo až 14,5 °C. Vlivem rychlého tání sněhu na horách budou také stoupat hladiny horních toků řek zřejmě i s dosažením stupňů povodňové aktivity.

Vítr
Očekávané maximální nárazy větru ve čtvrtek podle modelu ICON EU, zdroj: ventusky.com

Teploty
Odchylka teploty vzduchu ve čtvrtek 17. února odpoledne vůči průměru 1981-2020 - v celé Evropě se očekávají výrazně nadprůměrné teploty, zdroj: ventusky.com

Počasí v samotném závěru týdne bude stále nadprůměrně teplé. Ovlivní nás další frontální systémy, jejich přechod může doprovodit velmi silný vítr. Předpovědi na závěr týdne se ještě budou upřesňovat.