Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Tlak vzduchu výrazně stoupá, nad Česko se nasouvá mohutná tlaková výše

Před námi je ustálené počasí beze srážek. V příštím týdnu se u nás na celém území nevyskytnou zřejmě vůbec žádné srážky. Úvod ledna tak bude suchý. Může za to rozsáhlá tlaková výše, která se v těchto dnech vytváří nad Evropou a bude nás ovlivňovat i minimálně celý příští týden. Tlakové níže v Evropě v příštím týdnu ovlivní jen sever Skandinávie a zůstanou tak daleko od střední Evropy. Oblast vysokého tlaku vzduchu se bude rozprostírat v Evropě od Ruska až po Pyrenejský poloostrov v celém příštím týdnu.

Nástup mohutné tlakové výše můžete pozorovat na barometru. Za posledních 24 hodin tlak vzrostl ze včerejších 1024 hPa na aktuálních 1040 hPa (na západě území, na východě je nižší) a stále stoupá. Nejvyšší hodnoty naměříme zítra ráno, kdy se tlak vzduchu na našem území bude pohybovat od 1044 hPa na západě území po 1041 hPa na východě. Střed tlakové výše bude ležet přímo nad naším územím.

Tlak vzduchu přes 1040 hPa není na našem území příliš častý. Naposledy jsme u nás tlak vzduchu přes 1040 hPa měřili v únoru, kdy se dostal až na 1046 hPa. Tehdy se ovšem jednalo o výjimečně vysoké hodnoty, dokonce nejvyšší od ledna 2006, kdy se tlak vzduchu dostal na 1047 hPa. Samotný vysoký tlak vzduchu nemá vliv na lidský organismus, dopady mají jen jeho rychlé změny. Leckdy změny tlaku vyvolávají i nepříjemné pocity citlivých lidí. Naštěstí ale většina těchto problémů netrvá dlouho a zpravidla nemívají ani výraznější podobu.

Tip: Mapa tlaku vzduchu v Evropě

Tlak vzduchu
Tlak vzduchu zítra ráno podle modelu ICON - ve střední Evropě se dostane přes 1040 hPa.

Tlak vzduchu
Tlak vzduchu v polovině příštího týdne v Evropě - červeně je vyznačena mohutná tlaková výše nad většinou Evropy, díky které bude v centrální Evropě jen minimum srážek.