Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Konec roku ve světě doprovází extrémní hodnoty tlaku vzduchu

Na začátku toho týdne se u nás vyskytl velmi nízký tlak vzduchu, který byl na řadě míst nejnižší od roku 2015. Tlak vzduchu klesl na hodnoty kolem 980 hPa. Tlakové extrémy ovšem v těchto dnech hlásí celá řada dalších míst na severní polokouli.

V Mongolsku se včera na stanici Tsetsen-Uul tlak vzduchu přepočtený na hladinu moře dostal až na hodnotu 1094 hPa. To by přitom byla vůbec nejvyšší hodnota tlaku zaznamenaná kdekoliv na světě. Světová meteorologická organizace eviduje rekordy relativního tlaku vzduchu (přepočteného na hladinu moře) pro dvě kategorie stanic a to těch ležících v nadmořské výšce nad 750 m nebo naopak pod. Zmíněná stanice Tsetsen-Uul leží ve výšce 1 928 m a spadá tak do první uvedené kategorie. Absolutní světový rekord pro tuto kategorii stanic přitom činí 1089 hPa a pochází z 30. prosince roku 2004 ze stanice Tosontengel v Mongolsku (WMO). Pokud by se potvrdilo měření z tohoto týdne, byl by rekord překonán. Měření tlaku vzduchu ve vyšších nadmořských výškách je ovšem problematické, protože přepočet na hladinu moře ovlivňuje teplota, která u země velmi kolísá. V oblasti byla měřena teplota až -46 °C. Je potom otázkou, jak moc je přepočet naměřeného tlaku vzduchu na hladinu moře přesný. To bude v příštích měsících zkoumat Světová meteorologická organizace a uvidí se, jestli nový rekord potvrdí nebo naopak neuzná.

Mrazy
Teploty v Mongolsku na začátku tohoto týdne - v některých oblastech klesají i na hodnoty kolem -40 °C - vysoké hodnoty tlaku vzduchu přináší do oblasti mrazivý vzduch, zdroj: ventusky.com

Tím aktuální extrémy nekončí. U Japonska dnes vzniká tlaková níže, která zítra v severním Pacifiku výrazně zesílí a tlak v jejím středu klesne pod 930 hPa. Některé modely očekávají, že tlak v jejím středu poklesne až na hodnoty kolem 925 hPa. Nejnižší tlak zaznamenaný v tomto regionu je přitom 924 hPa (byl zde naměřen v roce 2004).

Tlak
Hluboká tlaková níže v severním Pacifiku zítra během dne - tlak vzduchu v jejím středu klesne pod 930 hPa, zdroj: ventusky.com