Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Počasí ovlivní mohutná tlaková výše, ve druhé polovině týdne se oteplí

V tomto týdnu počasí u nás ovlivnilo několik tlakových níží. V následujícím týdnu nás čeká o poznání stabilnější a sušší počasí. V pondělí sice ještě bude doznívat vliv rozpadající se okluzní fronty, která místy přinese sněžení (do nížin i déšť), ale po zbytek týdne již plně převládne vliv mohutné tlakové výše nad západní Evropu. Ve druhé polovině týdne k nám navíc začne pronikat teplý vzduch a přijde další obleva.

Tlak
Synoptická situace ve středu v poledne - počasí v Evropě bude ovlivňovat mohutná tlaková výše nad Britskými ostrovy. Tlak v jejím středu vystoupí až na 1044 hPa, zdroj: metoffice.gov.uk

V pondělí se denní maxima očekávají mezi -1 °C až 3 °C. K tomu bude hodně oblačnosti a místy se vyskytne sněžení, v nížinách přechodně i déšť. Příliš nového sněhu ale nepřipadne (na horách to bude pár centimetrů). V úterý se začne projevovat plně vliv tlakové výše. Ráno bude s teplotami od -2 °C do -7 °C mrazivé. Během dne se oteplí na -1 °C až 3 °C, na severovýchodě zůstanou teploty kolem -2 °C. Na obloze bude jasno až polojasno, zpočátku se ovšem místy vytvoří mlhy nebo nízká oblačnost. Ojediněle půjde o mrznoucí mlhy.

Nejmrazivější z celého týdne bude středa. Ráno budou teploty od -3 °C do -9 °C, v místech s malou oblačností a se sněhovou pokrývkou mohou klesnout i pod -10 °C (hlavně v mrazových kotlinách na horách). Během dne naměříme -3 °C až 1 °C. Na řadě míst se tak vyskytne ledový den. Ráno musíme místy počítat s mrznoucími mlhami nebo nízkou oblačností, během dne bude od severozápadu přibývat i frontální oblačnost (srážky ale nepřinese).

Teploty
Očekávané teploty ve středu ráno podle modelu ICON EU

Ve čtvrtek už teploty začnou růst. Denní maxima zamíří na 0 °C až 4 °C a na obloze bude spíše hodně oblačnosti. Vliv tlakové výše bude vrcholit. Na západě tlak vzduchu přesáhne i 1040 hPa (tak vysoký byl naposledy v únoru minulého roku). V pátek a v sobotu se vyjasní a teploty překročí i 5 °C. Obleva zasáhne také hory. V dalším týdnu se k nám ovšem zřejmě opět vrátí sněžení. Obleva nebude tak výrazná jako na přelomu roku.

Teploty
Očekávané teploty v pátek odpoledne podle modelu ICON