Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Poklidné počasí pod vlivem tlakové výše, v závěru týdne se oteplí

V novém týdnu nás čeká stabilní počasí pod vlivem tlakové výše bez nebezpečných jevů. Teploty budou zimní. Během dne se čekají maxima kolem nebo lehce pod bodem mrazu. Mrazivá budou hlavně rána a noci, kdy se teploty budou v průměru pohybovat jen kolem -7 °C. V závěru týdne k nám ovšem dorazí oteplení a s ním i obleva.

Pondělí přinese polojasno až oblačno. Na obloze bude převládat oblačnost středního patra, která srážky nepřinese. Nejnižší ranní teploty budou mezi -5 až -9 °C, při sněhové pokrývce kolem -13 °C. Během dne potom naměříme -3 °C až 1 °C. Slunečnější počasí přinese úterý, kdy převládne jasno až skoro jasno, na severovýchodě až polojasno. Teploty budou podobné jako v pondělí, jen ranní teploty budou ještě v průměru o 2 °C nižší (půjde o nejchladnější ráno týdne).

Tlaková výše
Synoptická situace v úterý v poledne - střední Evropu ovlivní tlakoová výše, zdroj: metoffice.gov.uk

Jasno
Množství oblačnosti v úterý v poledne - čeká nás po delší době vyloženě slunečný den, zdroj: ventusky.com

Ani ve středu se teploty příliš nezmění, ale hlavně na východě se objeví nízká oblačnost. S ranními mlhami nebo nízkou oblačností musíme místy počítat ve čtvrtek. Během dne by se ale měla rozpouštět a převládne skoro jasno nebo polojasno.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu ve středu odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty v jižní Evropě budou výrazně podprůměrné a na severu naopak nadprůměrné. Naše území bude ležet na pomezí s průměrnými teplotami, zdroj: ventusky.com

V pátek se čeká skoro jasno až polojasno, hlavně na severu až oblačno. Začnou ale již růst teploty. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -1 °C až 3 °C. Ještě více se oteplí o víkendu, kdy naměříme až 6 °C. V sobotu se objeví zřejmě místy i sněžení přecházející kromě hor do deště. Nad bod mrazu se postupně teploty dostanou i na horách a sníh tak v závěru týdne začne tát.