Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Před rokem udeřilo na jihu Moravy mimořádné tornádo, dosáhlo síly až F4

Přesně před rokem udeřilo mimořádně silné tornádo na jihu Moravy. Vzniklo na supercele, která k nám dorazila z Rakouska. Samotné tornádo se spustilo kousek za Břeclaví a poté se prohnalo v pásu až za Hodonín. V něm způsobilo katastrofu, která v prostředí naší země neměla obdoby. Po tornádu na místě proběhla celá řada terénních průzkumů škod (viz ČHMÚ a SHMÚ). Dnes jsou již k dispozici přesné mapy, ukazující intenzitu tornáda v jednotlivých oblastech během jeho dráhy.

Mapa
Mapa škod s přiřazenou intenzitou tornáda podle IF škály, v mapě vyznačena šířka škod IF0 a více v km (černý font) a IF2 a více (červený font). V úvodu mohla být část škod zapříčiněna i horizontálním prouděním (downburstem), zdroj: shmu.sk

Intenzity F4 tornádo nejčastěji dosahovalo v obci Mikulčice. Okamžitá rychlost větru se tak pohybovala kolem 350 km/h.

Mapa
Podrobná mapa škod v Mikulčících s přiřazenou intenzitou tornáda podle IF škály, zdroj: shmu.sk

Naopak v obcích Hrušky a Moravská Nová Ves tornádo dosahovalo největších rozměrů. Ve všech jmenovaných obcích tak tornádo přineslo katastrofální škody. Tornádo se pohybovalo průměrnou rychlostí 42 km/h a vzniklo v 19:14 a zaniklo v 19:53. Jeho dráha dosáhla 27,1 km a zasáhlo oblast o rozloze 21,9 km2. Celkem poškodilo nebo zničilo 1202 budov, zranilo 200 lidí a vyžádalo si 6 obětí. Bohužel nás toto tornádo v loňském roce zařadilo na smutnou třetí příčku v počtu obětí tornád ve světě hned za USA a Čínu.

Rozsáhlé škody po tornádu z dronu zachycené den po řádění tornáda

Záběry řádění tornáda