Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V Lanžhotu na jihu Moravy se zřejmě vyskytlo tornádo, hasiči odklízejí škody

Na Vysočině se dnes odpoledne vytvořila supercela. Hasiči na Vysočině odstraňovali na asi 50 místech popadané stromy, nejprve na Jihlavsku a Pelhřimovsku, pak na Třebíčsku. Spadlý strom zastavil na Jihlavsku i provoz na železnici. Večer se tato supercela přesunula i na jih Moravy. V Břeclavi (části Stará Břeclav) vítr strhl i střechu na bytovém domě. Následně supercela pokračovala na Lanžhot, kde zřejmě vyprodukovala i tornádo. Lidé z obce hlásí značné škody v podobě přepůlených vzrostlých stromů, povalených zděných plotů a strhaných střešních tašek z domů. Zranění hlášena nejsou. První škody nápadně připomínají působení tornáda.

Škody
Lanžhot - část vzrostlých borovic na místním hřišti byla vyvrácena, některé byly charakteristicky přelomené v půlce, což nasvědčuje výskytu tornáda (autorka Kač Ka), zdroj: facebook.com

Škody
Vylámané stromy v Lanžhotu na jihu Moravy (autorka Lenka Pokorná), zdroj: facebook.com

Škody
Poničené střechy domů v Lanžhotu na jihu Moravy (autorka Dana Bačová), zdroj: facebook.com

Přímo v obci tornádo zachyceno nebylo. Lidem se ale podařilo zachytit jednoznačný vzdušný vír z nedaleké obce Kúty na Slovensku (viz video níže).



Pro přesné potvrzení, jestli se v obci vyskytlo tornádo, bude muset v příštích dnech proběhnout terénní průzkum. První informace (charakter škod, výskyt supercely a v nedaleké obci zachycený vzdušný vír) ale výskytu tornáda nasvědčují, zřejmě o síle F1 na Fujitově stupnici (tedy druhého nejslabšího). Jen pár kilometrů od této oblasti se v minulém roce vyskytlo mimořádně intenzivní tornádo o síle F4.