Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Na několika místech v Česku byly hlášeny menší tromby

V Česku se dnes a včera vyskytují místní přeháňky, ojediněle i zabouřilo. Silné nejsou a škody nepůsobí. Na několika místech lidé ovšem hlásily tromby. Jedná se o vzdušný vír (v podobě trychtýře), který připomíná tornádo, avšak je o dost slabší a nedosahuje zemského povrchu (představuje tak většinou nebezpečí jen pro sportovní létání). Jedna tromba byla hlášena včera v průmyslovém areálu Žatce (viz video níže).



Další tromby jsou hlášeny dnes. Jedna byla pozorována nedaleko obce Těšetice (viz video na Facebooku). Ta byla pozorována také u Znojma (viz obrázek níže). Další trombu lidé hlásili v Karlovarském kraji (u obce Verušičky).


Za poslední dva dny jsou tak u nás potvrzené minimálně tři tromby. Nejedná se ovšem o nic neobvyklého. Tromby se u nás vyskytují běžně (v podstatě v každém měsíci se v létě a na jaře někde na našem území vyskytne tromba různých rozměrů). Aktuálně vyšší počet pozorování může souviset i s tím, že daným jevům po katastrofě na jihu Moravy lidé přikládají větší pozornost. V atmosféře aktuálně nepanují nijak výjimečné podmínky pro rozvoj vzdušných vírů. Netvoří se ani supercely, ve kterých se mohou vyskytovat tornáda. V minulosti se u nás objevily i o poznání výraznější tromby (viz například výrazná tromba z Příbrami z roku 2018).