Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Po zbytek měsíce letní až tropické teploty

Červenec skončí v Česku jako další teplotně nadprůměrný měsíc. Postará se o to především jeho závěr. V tomto týdnu se totiž očekávají nejvyšší denní teploty většinou mezi 27 °C až 32 °C. Noční teploty se potom budou pohybovat kolem 15 °C. Běžně se přitom denní maxima v závěru července pohybují kolem 25 °C. Teplotní rekordy očekávané teploty ovšem zatím neohrozí. V historii jsme v těchto dnech zaznamenali i teploty přes 35 °C. V celém letošním červenci se vyskytlo pět teplotně podprůměrných dnů (vůbec nejchladnější byl první červencový den, hlavně díky nízkým nočním teplotám). Ostatní byly teplotně průměrné a nebo nadprůměrné.

Na obloze se v tomto týdnu očekává většinou jasno až polojasno, odpoledne se při přechodně zvětšené oblačnosti mohou vyskytnout přeháňky nebo i bouřky. Častější budou hlavně na horách. Přesná lokalizace výskytu přeháněk je ovšem s větším předstihem nemožná a bude tak vhodné sledovat především radar.

Ještě vyšší teploty se podle současných modelů mohou u nás vyskytnout na začátku příštího týdne. Například model GFS nevylučuje ani dosažení 35 °C. Taková teplota se přitom u nás na žádné stanici letos ještě nevyskytla. Také srpen se zatím očekává jako teplotně nadprůměrný.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teploty
Teploty ve čtvrtek odpoledne - letní až tropické teploty se očekávají téměř v celé Evropě