Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Před námi je tropický týden, ve středu naměříme až 36 °C

Před námi je teplotně výrazně nadprůměrný týden. Ve středu teploty mohou překonat i teplotní rekordy. Před námi je také celá řada slunečných dnů. Počasí v novém týdnu tak bude o poznání teplejší a slunečnější než v tom končícím.

Pondělí nabídne většinou jasno až polojasno, hlavně na severovýchodě může být přechodně i oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 23 °C až 28 °C, v západní polovině Čech v těch nejteplejších oblastech naměříme až 30 °C. Ještě více slunce nás čeká v úterý, kde bude jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty už zamíří na 29 °C až 33 °C, v západní polovině Čech až na 35 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý odpoledne - počasí ve střední Evropě bude ovlivňovat tlaková výše, nad Atlantikem se již bude nacházet studená fronta, která nás ovlivní ve čtvrtek, zdroj: metoffice.gov.uk

Zřejmě vůbec nejteplejší z celého týdne bude středa, kdy na většině území naměříme 31 °C až 36 °C. Tak vysoké teploty již mohou překonat dlouholeté teplotní rekordy pro tento den. Například v Praze Klementinu, kde se počasí sleduje již od roku 1775, činí teplotní rekord pro tento den 35,3 °C (z roku 2006) a je tak v ohrožení stejně jako na řadě dalších stanic. Vedra u nás ale nebudou tak intenzivní jako v sousedním Německu nebo na západě Evropy, kde se očekává až 40 °C. Na obloze k tomu bude převládat stále slunečno.

Teploty
Očekávané teploty ve středu odpoledne - většinou budou mezi 31 °C až 36 °C, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek počasí zkomplikuje přechod frontálního systému. Na jeho intenzitě se modely zatím příliš neshodují. Očekává se, že místy přinese přeháňky nebo i bouřky a zmírnění veder. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 29 °C až 33 °C, na jihovýchodě ještě až na 35 °C.

V pátek srážky opět ustanou a převládne slunečno. Teploty zamíří na 26 °C až 30 °C. O víkendu počasí zřejmě ovlivní další frontální systémy. Průběh počasí v závěru týdne je ale zatím nejistý.