Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Tropické teploty doprovodí bouřky z tepla

Naposledy se u nás tropické teploty vyskytly 3. května, kdy se na několika stanicích na Moravě a ve Slezsku teploty dostaly lehce nad 30 °C. Dnes se tropické teploty vrátily. V Řeži u Prahy, v České Lípě nebo v Poděbradech teploty vystoupila na 30 °C. Na zbytku území se teploty pohybují většinou mezi 25 °C až 29 °C. Na konec května se jedná o výrazně nadprůměrné teploty, které se blíží rekordním hodnotám pro toto období. Zítra nás čekají ještě v průměru o 1 °C vyšší teploty. Na většině území naměříme 26 °C až 30 °C. V Polabí se teploty mohou dostat ojediněle až na 31 °C. Podobné teploty se čekají také v úterý. Ve středu a ve čtvrtek se vlivem většího množství oblačnosti na obloze lehce ochladí.

Tip: Aktuální teploty - teploty na meteorologických stanicích v ČR

Čekají nás nejen vysoké teploty, ale musíme počítat také s možností výskytu odpolední nebo večerní bouřky z tepla. Tvořit se budou především v oblasti hor a pohybovat se budou jen velmi pomalu. Přinést tak mohou přívalové srážky. V pondělí a v úterý se objeví na zhruba 30 % území, ve středu a ve čtvrtek již budou častější (objeví se na více než polovině území). Kde přesně se bouřky vyskytnou určit ovšem nelze. Jejich výskyt nebude spojen s přechodem frontálního systému. Vysoké tak budou především hodnoty CAPE (přesáhnou i 2000 J/kg), ale dynamická podpora bude bouřkám chybět (střih větru bude nízký).

CAPE
Předpověď CAPE na úterý odpoledne - hodnoty CAPE sice budou velmi vysoké, ale dynamika v atmosféře (střih větru) bude jen nízká a počasí u nás neovlivní ani žádný frontální systém - tvořit se tak budou jen lokální bouřky z tepla s pomalým pohybem.