Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Nedaleko města Buffalo v USA napadlo přes 1,5 metru nového sněhu za pouhý den

Jedna z nejhorších sněhových bouří zasáhla část státu New York v USA. Nejhorší je situace v okolí čtvrtmilionového města Buffalo, kde za 12 hodin napadlo často přes metr sněhu. Stanice Orchard Park dokonce hlásí 168 cm nového sněhu za den. Také nedaleká stanice Blasdell hlásí podobný úhrn nového sněhu. Za hodinu v oblasti přibývá od 5 do 8 cm sněhu. Úklid sněhu komplikuje i čerstvý vítr s nárazy kolem 50 km/h. Silnice jsou v oblasti zcela nesjízdné a byl vydán i zákaz cestování do zasažených oblastí.

Sníh
Mapa nového sněhu v oblasti Buffalo za 12 hodin (36 inches odpovídá 91 cm sněhu). Ve dvou oblastech hodnota nového sněhu přesáhla 65 inches, tedy 165 cm, zdroj: weather.gov


Záběry z lokality Hamburg jižně od města Buffalo

Sníh
Hamburg u města Buffalo v USA v pátek po setmění (18:00 lokálního času) - napadlo zde přes 150 cm sněhu, zdroj: diskuse.in-pocasi.cz

Intenzivní sněžení tu způsobuje tzv. lake effect. Ten nastává v důsledku jezer. Nad relativně teplou vodu v jezerech se nasunul arktický vzduch od severu (teplota v hladině 850 hPa klesla až k -15 °C), čímž se zvýšil obsah vodní páry ve vzduchu. Ta následně v chladném vzduchu rychle zmrzla a podpořila sněžení na závětrném břehu jezera. Na jednom břehu jezera tak hustě sněží, zatímco na druhém je sucho. Lake-effect je v této oblasti poměrně častým jevem, ale ten, který se zde vyskytuje v těchto dnech, je extrémní. Voda v jezerech je po létě ještě relativně teplá a vznikl tak mimořádně výrazný teplotní kontrast mezi vzduchem nad jezery a přílivem arktického vzduchu ze severu, což produkuje extrémní sněžení. Oblast Buffala extrémně vydatné sněžení zasáhlo také v roce 2014, ale to současné ho svojí intenzitou ještě překonává. Na videu níže je patrné obnovování srážek na stále stejném místě prostřednictvím záběru z radarů.


Vydatné sněžení nezasáhlo jen oblast kolem Buffala, ale celou oblast Velkých jezer, ačkoliv zde jsou úhrny většinou o poznání nižší. Většinou zde v posledních dnech napadlo kolem 20 cm sněhu. Sněžit bude v oblasti Velkých jezer i dnes a zítra. V důsledku změny větru ale vydatné sněžení zasáhne tentokrát jiné oblasti.

Sníh
Sněhová pokrývka v oblasti Velkých jezer dnes ráno našeho času, zdroj: ventusky.com