Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Na horách sněhobílé Vánoce, v nižších polohách na blátě

Vánoce se již blíží a předpovědi jsou tak již poměrně ustálené. Počasí na Vánoce letos nepřekvapí a bude odpovídat tomu, jak na Vánoce většinou bývá. Na horách se očekávají sněhové přeháňky a několik centimetrů čerstvého sněhu, v nižších polohách budou naopak přeháňky spíše dešťové a Vánoce tak budou na blátě.

Dnes k nám ještě proudí velmi teplý vzduch z jihu. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 °C až 12 °C, na severovýchodě až na 15 °C. Na západě území naopak při mlhách zůstanou jen kolem 4 °C. V noci na zítřek přes naše území ovšem přejde studená fronta, která ukončí příliv velmi teplého vzduchu. Zítra během dne bude pršet hlavně na východě, kde se očekává i trvalý déšť. Denní maxima vystoupí na 4 °C až 8 °C. V neděli srážky přechodně ustanou, ale v noci z neděle na pondělí se na další studené frontě vrátí. Díky této frontě se v příštím týdnu vrátí sněžení do vyšších poloh.

V pondělí se očekávají sněhové přeháňky od 800 metrů nad mořem, v úterý na Štědrý den od cca 700 metrů. Ve středu hranice sněžení klesne až k 500 metrů, ale přeháněk zároveň ubude a během dne budou již spíše ojedinělé. Vánoce tak budou sněhobílé na horách, kde připadne díky sněhovým přeháňkám několik centimetrů čerstvého sněhu. Ve středních polohách se přechodně může vytvořit poprašek sněhu, který při teplotách nad nulou ovšem rychle roztaje. Denní maxima budou na Štědrý den mezi 3 °C až 7 °C, na Boží hod mezi 2 °C až 6 °C. V nížinách budou přeháňky dešťové a Vánoce zde budou na blátě.

ZimaNa horách budou letošní Vánoce na sněhu - díky sněhovým přeháňkám zde napadne pár centimetrů čerstvého sněhu.