Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Čekají nás teplotně nadprůměrné Vánoce, přelom roku může přinést i teplotní rekordy

V tomto týdnu k nám začal proudit teplý vzduch. V nižších polohách zpočátku zimu ještě udržovala teplotní inverze, ale dnes se již rozpustila na celém území a plně se projevuje příliv teplého vzduchu. O Vánocích se situace výrazně nezmění. Před námi jsou další teplotně nadprůměrné svátky.

Hned Štědrý den přinese teploty mezi 7 °C až 11 °C, mrznout nebude ani ráno. K tomu nás čeká proměnlivá oblačnost a místy se objeví přeháňky, na horách četnější. Na Boží hod ráno díky nočnímu utišení větru a částečnému protrhání oblačnosti klesnou teploty na -1 °C až 3 °C. Objevit se mohou mlhy, ojediněle mrznoucí. Během dne potom naměříme 3 °C až 8 °C. Na obloze bude zataženo nebo oblačno, místy přechodně i polojasno. Na severozápadě se odpoledne místy objeví déšť.

Teploty
Očekávané teploty v sobotu na Štědrý den odpoledne, zdroj: ventusky.com

O poznání deštivější počasí přinese třetí svátek vánoční. V pondělí bude většinou zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Vyloučit nelze ani slabou bouřku. O hodně srážek se postará přechod teplé a postupně studené fronty. Denní maxima budou opět vysoká, většinou mezi 7 °C až 11 °C.

Synoptická mapa
Synoptická situace v pondělí v poledne - počasí u nás ovlivní zpočátku teplá ale později i studená fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

V úterý se po přechodu studené fronty ochladí. Ráno budou teploty blízko bodu mrazu a odpoledne naměříme 2 °C až 6 °C. Do vyšších horských poloh se vrátí celodenní mrazy. Na obloze bude většinou málo oblačnosti a srážky se nečekají.

Teploty
Očekávané teploty v úterý odpoledne - alespoň na hory se vrátí mrazy, zdroj: ventusky.com

Ve středu přibude oblačnosti, ale srážky zatím nepřinese. Odpolední teploty budou stále kolem 4 °C. Ve čtvrtek počasí ovlivní teplá fronta. Místy se tak přidá déšť a začne se opět oteplovat. V pátek a o víkendu se teploty dostanou až nad 10 °C. Na Silvestra dokonce modely nevylučují ani dosažení 14 °C. To jsou již hodnoty, které by mohly překonat dlouholeté teplotní rekordy. Před námi je tak teplotně nadprůměrný konec roku. Sníh bude tát i na horách a lyžařům tak závěr roku přát nebude.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v sobotu na Silvestra odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty v Evropě se očekávají výrazně nadprůměrné až rekordní, zdroj: ventusky.com