Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Po výrazném oteplení přijde o Vánocích naopak výrazné ochlazení

Předpověď na Vánoce získává pomalu jasnější obrysy. Již nyní je jisté, že přes naše území v příštím týdnu přejde několik frontálních systémů a po delší době k nám dorazí výraznější srážky.

Teplotní inverze skončí
Dnes a zítra nás ještě čeká klasická teplotní inverze s nízkou oblačností na většině území. Teploty se díky ní pohybují mezi 0 °C až 4 °C, i když k nám proudí teplý vzduch. Na horách se ovšem teploty dostávají přes nadprůměrných 5 °C. V příštím týdnu inverze ovšem skončí. V úterý se postupně rozprší a teploty zamíří na 5 °C až 9 °C, v Čechách místy až na 11 °C. Vůbec nejtepleji bude ve středu, kdy naměříme 8 °C až 12 °C. K tomu se místy vyskytne déšť.

Výrazná studená fronta na Štědrý den
Ve čtvrtek na Štědrý den přes naše území přejde studená fronta. Po jejím přechodu k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu. Na kolik se dostanou denní maxima na Štědrý den je zatím ještě nejisté. Záleží na přesném času přechodu studené fronty. Pravděpodobně ovšem ještě stihnou vystoupit až na 10 °C. Po přechodu fronty k nám v noci na pátek začne proudit chladný vzduch ze severozápadu (viz teplota v hladině 850 hPa) a srážky přejdou ve sněhové. V pátek na Boží hod se očekávají místy, hlavně na horách, sněhové přeháňky, pod 400 m budou smíšené nebo dešťové. Denní maxima se očekávají mezi 0 °C až 4 °C. Ještě o přibližně 2 °C nižší teploty nás čekají na Štěpána a v neděli. Přeháňky už se ale zřejmě vyskytovat nebudou.

Letošní Vánoce tak sice přinesou ochlazení, ale sněhové pokrývky se s jistotou dočkají jen hory. Ve středních polohách bude záležet na množství srážek, které se ještě bude upřesňovat. V nižších polohách sice sníh může napadnout také, ale rychle roztaje a bude ho jen velmi málo.

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka na Boží hod 25. prosince podle modelu GEM - model počítá se sněhem na horách i ve středních polohách, zdroj: ventusky.com

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka na Boží hod 25. prosince podle modelu GFS - tento model počítá se sněhem jen na horách, zdroj: ventusky.com