Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Vlna veder - na západě Evropy hrozí 40 °C, u nás 35 °C

Evropu v nadcházejících dnech čeká výrazná vlna veder. Nejvíce zasáhne Francii a Německo, kde se očekávají extrémně vysoké teploty. Již ve středu se v těchto státech teploty mohou dostat ojediněle až na 40 °C. Z Alžírska se totiž přes Středozemní moře nad Francii dostane velmi horký vzduch (v Alžírsku ve vnitrozemí se aktuálně teploty dostávají na 45 °C). Tento vzduch se následně dostane i nad Německo. Naše území naštěstí ta nejhorší vedra nezasáhnou, ale i tak se zde teploty ve středu očekávají mezi 32 °C až 36 °C, v Poohří a Polabí se dostanou i na 37 °C. Středa bude zatím nejteplejším dnem od začátku roku. Teploty se přiblíží rekordům z roku 1935, kdy v těchto dnech bylo kolem 35 °C. Na obloze nás k tomu čeká slunečné počasí s vysokým UV indexem (hrozí tak rychlé spálení).

Ve čtvrtek vlnu veder zřejmě zmírní okraj studené fronty přecházející od severozápadu. Ve čtvrtek se tak denní maxima očekávají mezi 28 °C až 32 °C, na jihu a jihovýchodě se ještě dostanou až na 33 °C. Jak silné bouřky fronta přinese je zatím ještě nejisté. Ovlivní nás jen svým okrajem a tak je možné, že se srážky vyskytnou jen na severovýchodě a severu území. V pátek se po jejím přechodu očekávají denní maxima mezi 25 °C až 29 °C. Na obloze k tomu bude opět slunečno.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Vlna veder
Teploty ve středu odpoledne - západ Evropy zasáhne výrazná vlna veder - teploty se přiblíží ke 40 °C, nad naše území se tak extrémně horký vzduch nedostane.