Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Jihozápad Evropy hlásí vlnu veder, teploty už nyní přesahují rekordních 30 °C

Zatímco ve střední Evropě jsme v minulých dnech zažili návrat pozdní zimy a sněhové vločky i ranní mrazy, na jihozápadě kontinentu panuje diametrálně odlišné počasí. V Portugalsku, a hlavně ve Španělsku už řadu dní panují mimořádně vysoké teploty. Příčinou je příliv velmi teplého vzduchu z – na tuto roční dobu – nezvykle rozpálené severozápadní Afriky. Například v Mauretánii naměřili už v polovině měsíce ve městě Akjoujt maximum 45,0 °C – což je nejen tamní březnový, ale dokonce i dubnový rekord! A od té doby nadprůměrné teplé počasí pokračuje.

Odchylka teplot
Odchylka teploty vzduchu ve středu 29.3.2023 odpoledne vůči průměru 1981-2020 - na západě Evropy byly výrazně nadprůměrné, na východě naopak podprůměrné, zdroj: ventusky.com

O intenzitě současné vlny veder svědčí například pondělní teploty v provincii Murcía ve Španělsku, kde maxima vyšplhala až ke 34 °C – to je hodnota, která je typická spíš pro červen. Horký vzduch v těchto dnech zasáhl prakticky celý Pyrenejský poloostrov. V jeho přílivu teploty v Portugalsku včera na několika místech překonaly hranici tropické třicítky. Ve městě Santarem naměřili 31,5 °C – o pouhou desetinu méně, než kolik činí dosavadní celostátní březnový rekord! Přičemž není vyloučeno, že dnes nebo zítra bude i tato hodnota ještě překonána.

Teploty
Teploty na jihozápadě Evropy dnes odpoledne, zdroj: ventusky.com

Tento teplý vzduch dnes pronikl do jihozápadní Francie, která tak zažila mimořádně teplou středu. Ve městě Navarrenx dnes naměřili 30,8 °C! Třicítky dnes hlásí 9 stanic, 28 pak teplotu přes 29 °C. A padly i desítky celobřeznových teplotních rekordů.

Teploty
Nejvyšší středeční teploty ve Francii, zdroj: meteociel.fr

Na severozápadě Afriky, odkud se teplý vzduch na jihozápadě Evropy pochází, je aktuálně až o 15 stupňů tepleji ve srovnání s dlouhodobým průměrem. V Maroku včera naměřili 37,4 °C (ve městě Taroudant), dnes a zítra však v zemi není vyloučena ani čtyřicítka. Podobně horko je i v sousední Západní Sahaře. Tento extrémně teplý vzduch pak po jižním okraji azorské tlakové výše proudí z Afriky i na nepříliš vzdálené Kanárské ostrovy. Tam je jeho příliv doprovázen výskytem jevu calima, tedy silného jihovýchodního až jižního větru doprovázeného navíc vysokým obsahem saharského prachu a písku ve vzduchu. Ten jednak významně omezuje dohlednost, ale působí i zdravotní komplikace obyvatel. Teploty zejména na Gran Canarii a Fuerteventuře šplhají vysoko nad 30 °C, ojediněle přesahují i 35, což je na konec března mimořádně vysoká hodnota – obvyklá maxima jsou teď o 10-12 stupňů nižší. Například dnes bylo na Karanských ostrovech až 37,7 °C. Noční minima v místech se silnějším větrem neklesají pod tropickou dvacítku. Kvůli horku a calimě platí pro část ostrovů výstraha Španělského meteorologického ústavu. O víkendu calima ustane a teploty začnou klesat, příští týden se pak vrátí k obvyklým jarním hodnotám typickým pro tyto ostrovy – to znamená, že maxima se budou pohybovat kolem 22-25 °C.

Teploty
Očekávané teploty ve čtvrtek odpoledne - v Maroku dosáhnou až na 40 °C, zdroj: ventusky.com

Nejde přitom o první vlnu veder tohoto jara v jihozápadní Evropě. Už v polovině měsíce zažil Pyrenejský poloostrov a částečně i jihozápad Francie rekordně teplé počasí, kdy byla překonána březnová celoměsíční maxima. Mimořádně vysoké teploty přitom Španělsko zažívá po poměrně suché zimě. Hlavně v jižních a jihovýchodní oblastech země spadlo místy jen pár desítek milimetrů vody místo obvyklých 100-200 mm. Některé přehrady v okolí Sevilly a Malagy jsou naplněny pouze z 10 procent! Teplé jarní počasí navíc zvyšuje výpar už na začátku sezóny, což kromě vážných dopadů na pěstitele především zeleniny, znamená i vysoké riziko vzniku lesních požárů. Ty už minulý týden vypukly v provincii Valencia. I když se během víkendu ve Španělsku mírně ochladí, žádné významné srážky zatím pro velkou část Pyrenejského poloostrova nejsou v dohledu.

Srážky
Odchylka srážek v březnu od dlouhodobého průměru - zatímco ve většině Evropy prší nadprůměrně, ve Středomoří je naopak srážek podprůměrně, zdroj: ventusky.com