Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Evropu čekají mimořádná vedra, ve Francii bude přes 40 °C, u nás 36 °C

Na mimořádnou vlnu veder se v těchto dnech připravuje Francie. Již včera se denní maxima často dostala nad 30 °C, na jihu Francie i nad 35 °C. To nejhorší ovšem teprve přijde. V pátek vedra výrazně zesílí a v sobotu se dokonce na velké části území Francie mohou teploty vyšplhat nad 38 °C, lokálně nad 40 °C. Teploty nad 40 °C se dokonce očekávají i v okolí Paříže na severu Francie. V neděli se potom začne ochlazovat. Tak brzký nástup silných veder je ve Francii neobvyklý a očekává se překonání dlouholetých rekordů. Teploty budou ve Francii až o 20 °C vyšší, než je obvyklé (viz teplotní odchylka).

Francie
Maximální teploty na meteorologických stanicích ve Francii 15. června, zdroj: wetteronline.de

Teploty
Očekávané teploty odpoledne 18. června ve Francii, zdroj: ventusky.com

Tento mimořádně teplý vzduch se o víkendu dostane částečně i nad naše území. Přitom více se projeví v Čechách než na Moravě a ve Slezsku. V sobotu se očekávají nejvyšší denní teploty mezi 30 °C až 35 °C, na Moravě a ve Slezsku mezi 27 °C až 32 °C. Na obloze k tomu bude většinou slunečno. Ranní teploty přitom budou ještě relativně nízké, většinou kolem 13 °C.

Nedělní ráno přinese teploty kolem 17 °C a na obloze bude jasno. Během dne se oteplí na 32 °C až 36 °C, na Moravě a ve Slezsku na 29 °C až 33 °C. Dopoledne bude slunečno, ale odpoledne začne od severozápadu přibývat oblačnosti. Počasí u nás začne ovlivňovat studená fronta. Na průběhu jejího přechodu se ale zatím modely neshodují a není tak ani jisté, kolik srážek přinese. V každém případě v příštím týdnu teploty zase rychle poklesnou a vedra tak budou krátkodobá (přímo o vlnu veder u nás nepůjde, neboť nesplní definici o době trvání).

Teploty
Očekávané teploty odpoledne 19. června v Česku, zdroj: ventusky.com

Očekávané teploty o víkendu v Čechách ohrozí dlouholeté teplotní rekordy pro tyto dny. Například v Praze Klementinu, kde se počasí sleduje již od roku 1775, bylo 18. června nejtepleji v roce 2013, kdy tu bylo 33,7 °C. Pro 19. června je potom rekord 34,7 °C ze stejného roku. Obě hodnoty mohou být překonány o tomto víkendu. Nejtepleji bude o víkendu v Polabí (zejména v Ústeckém kraji) a v okolí Prahy.