Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Po pondělním přechodu studené fronty nás čeká chladné a větrné počasí

V tomto týdnu u nás panovalo většinou slunečné a letní počasí. V závěru týdne měříme i tropické teploty. V novém týdnu nás ovšem již čeká výrazné ochlazení. Pondělí sice ještě přinese většinou letní teploty, ale přes naše území začne postupně přecházet studená fronta. Denní maxima v pondělí zamíří na 23 °C až 27 °C, na jihovýchodě až 29 °C. Na obloze bude většinou hodně oblačnosti a počítat musíme místy s přeháňkami nebo i bouřkami. Nejčtenější budou srážky večer. Na Moravě a ve Slezsku se večer objeví i silné bouřky s přívalovými srážkami a silnými nárazy větru.

Mapa - fronty
Synoptická situace v noci z pondělí na úterý - do střední Evropy začne proudit chladný vzduch od severozápadu, zdroj: metoffice.gov.uk

V úterý již po přechodu studené fronty počasí nabídne zcela odlišnou tvář. Připomínat bude spíše podzim než léto. Bude většinou oblačno beze srážek a denní maxima zamíří jen na 17 °C až 21 °C. Pocitovou teplotu bude citelně (v průměru o 5 °C) snižovat čerstvý západní až severozápadní vítr s nárazy kolem 50 km/h, ve vyšších polohách kolem 60 km/h. Velmi chladno bude na horách. Na teploměrech naměříme v maximech jen kolem 12 °C a pocitová teplota bude kolem 6 °C. Chladné počasí bude pokračovat také ve středu, kdy se navíc místy přidají přeháňky. Stále bude také větrno, i když vítr už nebude tak silný jako v úterý.

Chladno
Ochylka teploty od dlouhodobého průměru v úterý odpoledne - teploty ve střední Evropě budou výrazně podprůměrné (často o více než 5 °C), zdroj: ventusky.com

Počasí se začne zlepšovat ve čtvrtek. Utiší se vítr, srážky ustanou a začne se oteplovat. V maximech naměříme 20 °C až 24 °C. Převážně polojasno bude v pátek a teploty už se dostanou i na letních 25 °C. Víkend by podle současných výhledů měl být slunečný a teplý. I přes výrazné ochlazení v polovině týdne tak zřejmě bude jako celek týden teplotně normální.