Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Před námi je hodně větrný týden, na horách připadne až půl metru sněhu

Zatímco tento týden byl většinou ve znamení nízké oblačnosti a jen slabého sněžení, v tom příštím již bude počasí o poznání dynamičtější. Čeká nás hodně větrné počasí a tím budou při častých přechodech front i velké rozdíly mezi srážkovými úhrny v nížinách a na horách. Teploty budou průměrné a v nižších polohách se tak bude střídat sněžení i déšť. Naopak na horách půjde o sněžení a občas i vydatné. Za celý týden by na horách mohlo přibýt až půl metru sněhu.

První fronta (okluzní) přes naše území přejde od severozápadu hned v pondělí. Během dne tak začne sněžit, postupně půjde spíše o přeháňky. V nížinách se objeví i srážky smíšené. Rozfouká se čerstvý západní až jihozápadní vítr s nárazy až 70 km/h, na horách až 90 km/h. Takový vítr již může působit škody v podobě pádů stromů. Hlavně v místech, kde se vyskytuje námraza, může jít i o značný problém a stromy může vítr vyvracet velmi snadno! Zároveň se ve vyšších polohách budou tvořit sněhové jazyky. Ve vyšších polohách a jejich návětřích napadne 5 až 10 cm sněhu, na horách až 15 cm. Jinde budou úhrny nového sněhu většinou nízké.

Mapa
Synoptická situace v pondělí v poledne - počasí u nás ovlivní okluzní fronta. Další systémy budou následovat, zdroj: metoffice.gov.uk

Nárazy
Maximální nárazy větru za pondělí, zdroj: ventusky.com

V úterý se místy čekají sněhové přeháňky, na horách i četnější. K večeru potom od severozápadu dorazí i trvalejší sněžení, opět hlavně do hor. Během dne budou srážky v polohách pod 500 m přecházet do smíšených nebo dešťových. Vítr bude stále čerstvý, ale oproti pondělí již zeslábne. Nejvyšší denní teploty budou mezi 0 °C až 4 °C.

Ve středu vítr opět nabere na síle. Nárazy dosáhnou až 70 km/h, na horách až 90 km/h. Na většině území se čekají sněhové přeháňky nebo sněžení, v polohách pod 300 m půjde o srážky smíšené nebo dešťové. Na horách budou opět srážky četnější. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 °C až 6 °C.

Ve čtvrtek už zřejmě začne srážek ubývat. Teploty vystoupí na 0 °C až 4 °C. Vítr bude stále čerstvý, ale během dne bude slábnout.

Hned v pátek k nám dorazí zřejmě další fronta a opět přinese sněžení, déšť i silnější vítr. O víkendu se zřejmě ochladí a i do nížin se vrátí sněhové přeháňky. Před námi je hodně proměnlivý týden, který přinese do hor pořádnou sněhovou nadílku. Celkově na horách za týden přibude až 50 cm sněhu. Sníh se objeví i mimo hory, ale bude ho podstatně méně a v nížinách se bude střídat s deštěm a rychle tát. Nebezpečí bude představovat tvorba sněhový jazyků (na horách postupně i závějí), vítr a hlavně v ranních hodinách i tvorba náledí.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny do sobotního poledne - na horách spadne až 50 mm srážek ve sněhu (tedy napadne až 50 cm sněhu). Naopak na jihu Moravy a v Polabí spadne srážek výrazně méně, zdroj: ventusky.com