Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Na Sněžce nárazy větru dosáhly 158 km/h, v Praze a Ústí nad Labem přesáhly 100 km/h

Z Atlantiku přes Francii a Německo k nám dnes dorazila vichřice, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Ignatz. Ta u nás způsobila značné škody v podobě popadaných stromů a poničených střech domů. Nejsilnější nárazy se vyskytly po poledni v severozápadní polovině Čech. Na Sněžce naměřili náraz o síle 158 km/h, na Milešovce a Fichtlbergu v Krušných horách dosáhl 133 km/h. Nárazy přes 100 km/h se vyskytly i na čtyřech stanicích v nižších polohách. Šlo o profesionální stanice Tušimice a Ústí nad Labem v Ústeckém kraji. Také na dvou stanicích v Praze náraz přesáhl 100 km/h. V Praze Ruzyni dosáhl 104 km/h a v Praze Kbelích dokonce 111 km/h. Na řadě dalších míst byly hlášeny nárazy větru kolem 90 km/h. S postupem dále na východ Čech již vichřice slábla. Ve východní polovině území tak nárazy nepřesahovaly 90 km/h.

Stromy
Silný vítr na mnohých místech zatarasil silnice, hasiči v Plzeňském kraji odklízeli stovky popadaných stromů, zdroj: hzscr.cz

Vichřice způsobila značné škody také v sousedních zemích. Nejméně čtyři mrtvé a šest zraněných si v Polsku vyžádala vichřice, hlásí média s odvoláním na hasiče. Oběti jsou hlášeny z Dolního Slezska. Jedna oběť je hlášena také z Německa.

Vichřice
Na mapě je vyznačena oblast, kde dnes byly dosahovány nárazy větru kolem 100 km/h, zdroj: dwd.de

V prostoru střední Evropy se jednalo o nejsilnější větrnou bouři od února 2020, kdy se přes střední Evropu přehnala bouře Sabine. Například na Sněžce tehdy nárazy větru dosáhly 198 km/h a na Milešovce 162 km/h. Nárazy kolem 100 km/h byly hlášeny na četných místech i mimo hory. Bouře Sabine tak způsobila ještě rozsáhlejší škody než ta dnešní.