Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Na západní Evropu se žene vichřice Klaus, vítr zesílí i u nás

V noci na dnešek se začala v Atlantiku výrazně prohlubovat tlaková níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Klaus. Aktuálně leží v Atlantiku přibližně uprostřed mezi Amerikou a Evropou. Vítr zde dosahuje v nárazech až 170 km/h. Ten také v oblasti vzedmul vlny o výšce přes 10 metrů. V dalších hodinách bude níže postupovat dále na východ směrem k Evropě. Zítra večer se jako první dostane nad Irsko, kde se očekávají nárazy větru od 80 do 120 km/h. Podobně silný vítr zasáhne i Britské ostrovy. Během středy se vichřice přesune nad Nizozemsko a sever Německa. Nárazy větru se zde očekávají od 80 do 110 km/h. Tak silný vítr již bude vyvracet stromy a působit škody. Půjde o první vichřici v této oblasti v letošním roce.

Vichřice
Maximální nárazy větru v Evropě do čtvrtečního večera - z Atlantiku se nad Britské ostrovy a sever Německa přesune vichřice. Naše území ovšem nazasáhne., zdroj: ventusky.com

Vichřice
Pozice tlakové níže Klaus zítra v poledne, zdroj: met.fu-berlin.de

Fronta spojená s vichřicí Klaus ovlivní ve čtvrtek i naše území. Přinese déšť, na východě půjde ve středních a vyšších polohách i o sněžení. Oblast velmi silného větru ovšem naše území přímo nezasáhne (ta zůstane na severu Německa). I tak ale vítr zesílí. Na hřebenech severovýchodních hor dosáhnou nárazy až 100 km/h. Z nižších poloh bude nejvíce foukat v Moravskoslezském a Zlínském kraji, kde se očekávají nárazy od 50 do 70 km/h. Na zbytku území to bude do 60 km/h (rychlost větru se ovšem bude regionálně výrazně lišit a na některých místech bude vítr jen mírný).

V pátek se následně celá střední Evropa ocitne v čerstvém západním proudění, ve kterém se rychlost větru bude v nárazech pohybovat na celém území od 50 do 70 km/h, na horách kolem 80 km/h. S čerstvým větrem musíme počítat i o víkendu.

Vítr
Očekávané nárazy větru v pátek ve 13:00 - čerstvý vítr se očekává na celém našem území, zdroj: ventusky.com