Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Vlna veder trvala 20 dní, v historii měření nejdéle

Dnešním dnem končí dlouhá vlna veder, která u nás panovala v posledních týdnech. Za vlnu veder se v mezinárodní terminologii označuje minimálně pětidenní období, ve kterém je maximální teplota minimálně o 5 °C vyšší než průměrná maximální teplota pro daný den. V našich podmínkách se potom denní maxima v nižších polohách musí pohybovat přibližně nad 29 °C (na horách cca nad 24 °C). Vůbec nejdéle podle ČHMÚ letos vlna veder trvala na stanici Semčice (okres Mladá Boleslav), kde se ve dnech od 21. července až do 9. srpna 2018 (20 dní) maximální teploty pravidelně pohybovaly 5 °C nad průměrem. Dnes už se zde teploty pohybují jen lehce nad 20 °C a jsou tak podprůměrné. Vlna veder dnešním dnem skončila. Stihla ovšem překonat rekord. Vůbec nikdy v historii měření u nás na žádné stanici tak dlouho (20 dní) vlna veder netrvala. Předchozí nejdelší horká vlna v historii měření trvala podle ČHMÚ od 21. července do 8. srpna 1994 (19 dní) na stanicích Sušice, Svratouch, Paseka, Šumperk a Huslenky. Ta letošní ji tak ještě o jeden den překonala. Zaznamenaným maximem ji ovšem ta letošní nepřekonala. Vůbec nejtepleji letos bylo 1. srpna na stanici Řež u Prahy, kde teplota vystoupila na 38 °C. Naopak v roce 1994 se během vlny veder teploty dostaly i nad 39 °C (v Poděbradech tehdy 1. srpna bylo 39,2 °C). Délkou je tak letošní vlna veder mimořádná, ale dosaženými maximálními teplotami nikoliv.

Tip: Archiv počasí - informace o počasí od roku 1775

Tropické teploty se v příštím týdnu vrátí. Je tak možné, že se dočkáme další vlny veder, která bude splňovat výše uvedenou definici.

Teploty
Zaznamenané teploty na stanici Semčice (okres Mladá Boleslav) během letošní vlny veder - světle červenou barvou jsou znázorněny dosažená maxima, tmavě červenou barvou je znázorněn dlouholetý průměr pro daný den, zdroj: ČHMÚ