Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Do Česka vpadne zima, čeká se mráz i sněžení

V příštím týdnu do Česka přijde zimní počasí. Po několika týdnech podzimních inverzí s mlhami a nízkou oblačností nás čeká výrazná změna v charakteru počasí. Dnes k nám ještě proudí hlavně ve vyšších hladinách atmosféry teplý vzduch. Nad Německem se ovšem již nachází studená fronta. Ta bude počasí u nás ovlivňovat v pondělí. Proudit k nám díky ní začne chladný vzduch ze severozápadu. V nižších polohách bude ochlazení jen mírné. Rozpustí se totiž teplotní inverze. Například v Praze se dnešní maxima budou pohybovat kolem 7 °C, zítra budou kolem 6 °C. Mnohem výraznější bude ochlazení na horách, kde z dnešních 5 °C klesnou na -1 °C a očekávají se již celodenní mrazy. Díky tomu se změní i skupenství srážek. Ty se zítra objeví na většině území a v polohách od 700 m budou sněhové. Na horách od 900 m napadne až 5 cm sněhu.

Sníh
Celkové srážkové úhrny na studené frontě v pondělí - na horách budou již výhradně sněhové a v polohách nad 900 m napadne až 5 cm sněhu

Mapa
Studená fronta v pondělí na synoptické mapě - ovlivní velkou část Evropy, příchod zimního počasí čeká většinu Evropy

Příliv studeného vzduchu o sobě dá plně vědět v úterý ráno, kdy bude na celém území mrznout. Ranní minima klesnou na 0 °C až -4 °C. Půjde o nejchladnější ráno od začátku dubna. K tomu se ráno mohou vytvořit mlhy, ojediněle i mrznoucí. Během dne se mlhy rozpustí a převládne jasno až polojasno, na severu oblačno až zataženo. Denní maxima vystoupí na 1 °C až 5 °C.

Teplota
Očekávané teploty v úterý ráno - na celém území již bude mrznout

Ve středu ráno se očekávají minima mezi -1 °C až -5 °C. Během dne se oteplí na 2 °C až 6 °C a na obloze bude většinou slunečno. Ráno se opět mohou objevit mlhy, i mrznoucí.

Ve čtvrtek se zřejmě vytvoří nízká oblačnost na většině území. Slunečno zůstane především na horách. Přechodně k nám totiž opět pronikne teplý vzduch ve vyšších hladinách atmosféry. Na horách tak teploty zamíří až nad 5 °C.

Hned v pátek se ovšem obnoví příliv studeného vzduchu a zde se začne předpověď výrazně komplikovat. Počasí u nás totiž ovlivní tlaková níže, která přinese i bohatší srážky. Zatím se očekává, že budou v severozápadní polovině Čech sněhové i v nižších polohách, na východě naopak přechodně dešťové i na horách. Poprvé po létě by se tak mohla sněhová pokrývka vytvořit i v nižších polohách. Na horách by do konce týdne mohlo připadnout i čtvrt metru sněhu. Situace je ovšem komplikovaná a předpovědi na závěr týdne bude ještě nutné upřesňovat.