Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Vrcholy Krkonoš a Beskyd hlásí dva metry sněhu

Včera opět sněžilo a na horách připadlo kolem 10 cm sněhu. Na Sněžce a Lysé hoře tak dnes sněhová pokrývka dosáhla rovných 200 cm. Na Lysé hoře přitom tolik sněhu v lednu leželo naposledy před třinácti lety v roce 2006. Tehdy se zde na začátku ledna pohybovala výška sněhové pokrývky kolem 220 cm. Vydatně sněžilo hlavně v prosinci. Letos zde bude ještě sněhu přibývat. Jen do zítřejšího rána se na horách očekává nových 10 až 20 cm sněhu. Také v pondělí a v úterý se na horách očekává občasné sněžení, které přinese dalších cca 20 cm sněhu. Ve druhé polovině týdne potom srážky zeslábnou a sněhu už příliš nepřipadne. Ve středu by tak na hřebenech Krkonoš a Beskyd mohlo ležet až 230 cm sněhu, což je na leden nezvykle vysoká sněhová pokrývka. K absolutnímu rekordu za celou zimu má ovšem ještě daleko. Nejvyšší sněhová pokrývka byla na Lysé hoře v zimní sezóně 1910/11, kdy maximální výška sněhové pokrývky dosáhla 491 cm.

Přes 200 cm leží sice jen na Sněžce a Lysé hoře, ale i ostatní horské polohy hlásí značné zásoby sněhu. Na Šumavě je podle ČHMÚ nejvíce sněhu na Březníku, kde leží 170 cm. Nejvyšší český vrchol Šumavy Plechý hlásí 150 cm. Na Pradědu v Jeseníkách leží 160 cm sněhu. V Krušných horách je na hřebenech kolem 100 cm sněhu. S nadmořskou výšku sněhová pokrývka rychle klesá. V polohách mezi 700 až 800 m je kolem 50 cm sněhu.

Naopak v nížinách sníh většinou během současného oteplení roztál. Již zítra a v úterý ovšem opět může pár centimetrů sněhu v nížinách napadnout. Ani tentokrát se sníh ale dlouho neudrží. Ve středu vlivem oteplení opět všechen rychle roztaje (teploty ve středu a ve čtvrtek vystoupí na 6 °C). O něco výraznější ochlazení zřejmě dorazí až v závěru týdne.

Nádherný pohled na sníh na Lysé hoře se naskytl na začátku tohoto týdne, kdy zde vysvitlo slunce (viz snímky níže a na Facebooku).