Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Na pomezí Itálie a Francie spadlo až 300 mm srážek

Zatímco západ Evropy zažívá v listopadu chladné počasí, na východě Evropy je naopak nadprůměrné teplo. Na pomezí těchto dvou vzduchových hmot se tvoří ve Středomoří tlakové níže, které pravidelně na sever Itálie a jih Francie přinášejí v posledních týdnech vydatné srážky. O víkendu další vydatné deště zasáhly sever Itálie a jižní Francii. V oblasti Ligurie v Itálii spadlo na řadě míst za víkend od 200 do 300 mm srážek. Nedaleko Janova dokonce sesuvy půdy zbořily část dálnice. Ve Francii zase na Azurovém pobřeží rozvodněné řeky zaplavily domy a vysoké vlny uzavřely některé cesty při pobřeží.

Dnes už srážky postupně ustávají (viz mapa srážek). Další deště do oblasti dorazí ve středu, ale již nebudou tak vydatné. V příštím týdnu by do Evropy měl proniknout chladný vzduch a v oblasti Alp se proudění z jižního změní na severní. To je již samozřejmě o poznání sušší než jižní proudění (jižní proudění do Alp přináší vlhkost ze Středozemního moře) a další vydatné srážky už se tak v oblasti Alp neočekávají.

Zajímavá meteorologická situace se zítra odehraje také na Britských ostrovech. Ty totiž zítra ovlivní pozůstatky tropické bouře Sebastien. Ta sice již bude poměrně slabá, ale na konci listopadu je poměrně nezvyklé vidět pozůstatky tropické cyklony u břehů Evropy.


Teplota v hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m nad zemí) dne 2. prosince - v příštím týdnu do Evropy začne proudit chladný vzduch ze severu Evropy - ten již bude sušší a další vydatné srážky v oblasti Alp se neočekávají