Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Předpověď čínského modelu GFZ

Článek byl vydán prvního dubna - na apríla.

Ještě včera jsme u nás zažívali příjemné jarní teploty. Na jihu Čech se na řadě meteorologických stanic teplota dostala nad 20 °C. Dnes ovšem přes naše území přechází studená fronta, která vše změní. Nečeká nás žádné drobné ochlazení, ale přijde k nám pravá arktická zima, kterou nám novináři z televize Nova slibují již několik let. Teploty do večera spadnou pod bod mrazu a déšť během dopoledne přejde od severu ve sněžení, které bude tak husté, že nebude vidět ani na krok. Česko bude zcela paralyzováno sněhem. Bulvární nadpisy, které jsme mohli celou zimu vidět v novinách, se přemění v realitu. Celé naše území zasypou přívaly sněhu, které přepíší řadu rekordů.

Do zítřejšího rána napadne většinou od 10 do 30 cm mokrého sněhu, a to i v nížinách. Nejhorší bude situace v Praze, kde se očekává nejvydatnější sněžení. Ulice naše hlavního města zasype sníh. V Praze u Muzea tentokrát nebudou ležet 4 cm sněhu, nýbrž až pětkrát tolik sněhu. Čínský model GFZ, jehož využití v české meteorologii dojednal prezident Zeman na začátku týdne v zájmu vymanění vlivu české meteorologie z amerického modelu GFS, předpovídá v centru Prahy do zítřejšího rána až 20 cm sněhu. Pod sněhem se ocitne také Brno, Ostrava nebo Plzeň. Na silnicích se očekává kalamitní situace. Očekávané sněžení oceňují čínští investoři, kteří již přislíbili miliardy na výstavbu nových lyžařských středisek. Lyžařského střediska by se mohl dočkat i vrchol Říp.

V této souvislosti je vhodné zmínit, že americký model GFS sněžení vůbec neočekává a zítra se má vrátit jaro. Bude tak zajímavé sledovat, jestli se vyplní předpověď čínského modelu GFZ nebo amerického GFS. U čínského modelu je trochu problematické, že Česká republika je pro rozlišení tohoto modelu příliš malá. Ostatně Praha v něm má nadmořskou výšku srovnatelnou s náhorní plošinou Tibetu.

Tip: Numerický model - předpověď podle amerického modelu GFS na další dny

Sněžení
Do Česka se žene podle modelu GFZ vydatné sněžení, na silnicích se očekává kalamita.